luni, 29 decembrie 2008

Slovacii au cumparat kit-uri cu euro sa fie pregatiti pentru trecerea la noua moneda

Slovacii adopta euro in cateva zile, adica de la 1 ianuarie 2009. Sunt a doua tara fosta comunista - dupa Slovenia - care va trece la moneda europeana. Am vizitat Bratislava in mai si peste tot erau afise, postere care anuntau evenimentul. Acum, la sfarsit de an, a avut loc o campanie intensa la tv si pe autobuze.

Autoritatile chiar s-au ocupat de pregatirea cetatenilor pentru schimbarea monedei, de la afisaje peste tot cu imagini ale bancnotelor si monedelor euro, pana la mini kit-uri cu bani pe care slovacii le-au putut cumpara. Asta ca sa invete, sa se familiarizeze cu banii.

Bancile comerciale au primit noua moneda inca din septembrie si au distribuit deja magazinelor si afacerilor, astfel incat platile sa se faca in euro inca din 1 ianuarie.

Si au luat si masuri care sa previna o explozie a preturilor, marea temere a cetatenilor la o schimbare de moneda:
- preturile trebuie afisate in euro si coroane inca din 24 august 2008 pana in 1 ianuarie 2010
- magazinele, prestatorii de servicii au semnat un Cod Etic angajandu-se sa respecte regulile de schimb stabilite, iar autoritatile au vizitat din august peste 15.000 de astfel de companii pentru a se asigura ca ele sunt respectate si ca preturile in euro nu sunt mai mari decat cele exprimate in coroane
- Protectia consumatorului este in alerta si verifica la randul sau preturile in sectoarele sensibile, care in situatii similare au profitat pentru a 'sari calul'

Va marturisesc ca ii invidiez un pic pe slovaci. Dar las' ca vine si 2014.:D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu