marți, 10 februarie 2009

Procesul de la CIJ cu Ucraina ne-a costat 628.500 euro

Costul total al procesului de la Haga a costat Romania 628.500 euro, informeaza MAE printr-un comunicat de presa, adaugand ca suma este la jumatate din ceea ce a fost preconizat in 2004 ca se va cheltui. Reducerea apare datorita faptului ca pledoariile au fost pregatite in cea mai mare parte de echipa romaneasca.

Banii s-au cheltuit pe:
  • onorariile expertilor în domeniul dreptului international care au acordat asistenta echipei romanesti
  • onorariile expertilor in domeniul hidrografic, topografic si cartografic
  • cheltuielile legate de editarea actelor de procedura care au fost depuse de catre partea romana adica Memoriu si, respectiv, Replica, a volumelor de anexe
  • cheltuielile pentru logistica necesara in vederea sustinerii audierilor in fata CIJ
  • cheltuieli de expertiza legate de pregatirea materialului probatoriu utilizat in sustinerea argumentatiei partii romane

Cat despre banii pe care i-au primit Aurescu si echipa lui, MAE precizeaza ca "remuneratia nu a fost diferita de salarizarea obisnuita a angajatilor MAE".

Un proces la CIJ este mai ieftin decat orice proces in alte instante internationale, pentru ca toate costurile procedurilor sunt suportate de Curte, din bugetul ONU, si statele nu platesc taxe judiciare, cheltuieli administrative sau pentru traducere.

Prin urmare, suma de 628.500 de euro a fost folosita doar pentru pragatirea documentelor scrise si a pledoariilor, plata consilierilor si a expertilor si deplasarea la Haga a echipei Romaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu