miercuri, 4 februarie 2009

Procesul de la Haga: ce spun acum carcotasii?

Foarte multi s-au pronuntat, zilele acestea si in septembrie, in timpul audierilor, referitor la rezultatul procesului de la Haga. Si realitatea le-a infirmat teoriile. Sa le iau pe rand:

1. Curtea va da o decizie politica, rezultatul depinde de contestul politic european din momentul pronuntarii hotararii.

2. Curtea va da o solutie la jumatatea liniilor propuse de cele doua tari, in cel mai bun caz.

Ambele idei par acum infirmate de decizia Curtii. Asa cum a spus si Bogdan Aurescu in interviul acordat HotNews.ro, rezultatul a infirmat teoriile neprofesioniste avute de unii. Daca te uiti pe harta, linia este foarte apropiata de varianta Romaniei, dovada ca argumentatia noastra a fost mai buna, ca metoda prin care Romania a trasat linia de demaratie propusa in negocieri ucrainenilor a folosit metodologia CIJ, din moment ce rezultatul e atat de apropiat.

3. Se insinua ca un rezultat favorabil Romaniei ar fi stricat relatiile bilaterale cu Ucraina si existau intrebari cum vor reactiona ucrainenii.

Raspunsul era deja cunoscut, ambele tari, prin presedintii lor, au declarat in repetate randuri ca recunosc decizia CIJ si ca o vor pune in aplicare. Atunci de unde aceste temeri? Astazi, ambasadorul ucrainean la Bucuresti a declarat pentru the Money Chanel ca zona aflata pana acum in litigiu va deveni o zona de cooperare si ca aceasta chestiune divergenta va fi de-acum eliminata de pe agenda celor doua tari.

La randul sau, presedintia ucraineana a avut acelasi mesaj, iar MAE ucrainean - potrivit unei reviste a presei de la Kiev facuta e HotNews.ro- a dat o interpretare favorabila deciziei, batand evident moneda pe Insula Serpilor. Oficialii MAE ucrainean spun ca CIJ considera Insula Serpilor o insula, ceea e reprezinta o victorie.

Bogdan Aurescu a explicat pentru HotNews.ro ca nu se pune problema asa, ca CIJ nu s-a pronuntat asupra acestui aspect, pentru ca a luat in considerare una dintre cele 5 linii de argumentatie ale echipei romanesti, dar nu pe aceea referitoare la statutul insula vs. stanca. Este foarte adevarat , era si asta o linie de argumentatie, insa Curtea a considerat-o pe aceea care se referea la a integra sau nu insula in coasta ucraineana.

In ceea ce priveste relatia cu Romania, apele sunt destul de linistite la Kiev. E adevarat ca decizia CIJ da apa la moara contestatarilor lui Iuscenko, opozitiei pro-ruse, care il acuza de tradare, insa aceasta decizie e folosita in scopuri ce servesc politicii interne ucrainene.

3. Acum discutia in tara este alta, in mod firesc: ce resurse sunt in acea bucata de pamant-apa revenita Romaniei. Am remarcat ca pe toata perioada discutiilor dinaintea procesului, a pledoariilor, Aurescu s-a ferit sa faca niste aprecieri oficiale. El a subliniat ca miza economica nu este luata in considerare de Curte. Au existat insa evaluari in presa, care vorbeau despre o cantitate de 100 de miliarde de metri cub de gaz si de 10 milioane de tone de petrol in zona revendicata de cele doua tari.

La acea vreme, nu am auzit nicio contestatie privind cantitatea de resurse naturale din platoul Marii Negre. Astazi, Aurescu a anuntat niste cifre - 70 de miliarde de metri cub de gaz si 12 milioane de tone de petrol, cifre oferite colegii sai din echipa, reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, niste estimari maximale, bazate pe evaluari din anii '70-'80.

Inteleg ca in tara un analist se intreba de ce s-a pronuntat Aurescu privind resursele din acea zona? E simplu: a raspuns anticipat unei intrebari firesti a presei. Dar, pe de alta parte, a subliniat ca sunt estimari maximale facute pe baza unor evaluari foarte vechi. Se va sti cu adevarat ce e acolo dupa ce vor fi concesionate suprafete - ma rog, inteleg ca ele au fost concesionate deja, potrivit HotNews.ro, printr-o hotarare de guvern din noiembrie 2008, lantului de firme Sterling (Canada) - Melrose (Edinburgh), via Midia Resources Romania.

4. Nu pot sa nu ma refer la reactiile cititorilor HotNews.ro de astazi si din septembrie. Nu numai ca a existat un interes foarte mare fata e acest subiect si multi dintre ei chiar s-au informat si au avut pareri extrem de pertinente, dar a exista si un sentiment de mandrie si de apreciere la adresa echipei care a pledat cauza Romaniei.

Stiu clar ca in septembrie, Bogdan Aurescu a citit comentariile cititorilor la articolele scrise de mine de la Haga - asupra unora i-au atras atentia studentii sai, care l-au contactat acolo - si ca fost impresionat de feedback-ul oamenilor, al romanilor. Astazi i-am trimis un link la un articol care are foarte multe comentarii, dar sunt sigura ca oricum le-ar fi citit, probabil dupa ce se va fi linistit dupa zilele astea pline.

Imi spunea astazi ca acest proces a fost important pentru ca le-a infirmat romanilor ideea ca suntem in general napastuiti de soarta, nedreptatiti si ca nu castigam. Ca acest rezultat arata ca romanii pot sa si castige. Cred ca atunci cand va citi comentariile va vedea intr-adevar ca romanii chiar se simt niste invingatori. Pana la urma, Romania a avut o victorie la Haga.

4 comentarii:

  1. Ce a castigat Romania bre ? N-ai auzit ca totul era deja concesionat !Tu nu stii ca tara asta e condusa de multa vreme (sute de ani ) doar de talhari ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Carcotasii spun ca Sterling a castigat resursele iar noi platim turma de avocati.

    RăspundețiȘtergere
  3. as avea si eu o intrebare. daca "punga" de gaz se intinde sub teritorile ambelor tari atunci conteaza din punctul de vedere al exploatarii cat teritoriu a revenit fiecareia? adica daca fiecare are suficenta suprafata cat sa dea o gaura pana in punga poate fiecare sa extraga cat il tine tehnologia? nemaicontand ca suprafata este impartita 80%-20%, 50-50 sau 20-80. sau conteaza si impartirea suprafetei? intreb doar dpdv al exploatarii gazului nu al altor avantaje care le-am avea din suprafata pt pescuit de exemplu

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate acele rezerve sunt teoretice. La ora actuala Romania nu are singura suficiente rsurse sa foreze iar in contextul actualei crize si a pretului scazut al petrolului am sincere indoieli ca va veni cineva sa concesioneze pe un pret cat de cat decent ca sa exploateze rezervele. Cine stie cat costa barilul de petrol extras de pe fundul marii (si asta in locurile gen Marea Nordului cu resurse sigure nu teoretice ca la Marea Neagra unde sunt stocate in roca poroasa) stie despre ce vorbesc. Daca barilul va ajunge pe piata la vreo 200 dolari poate se va gandi cineva ca este viabil... pana atunci....
    Victoria pentru noi este morala si foarte importanta pentru prestigiu. Valoarea economica este aproape zero.

    RăspundețiȘtergere