vineri, 8 mai 2009

Parteneriatului Estic - Sa nu suparam Rusia, sa dam impresia partenerilor ca ne pasa

Delegatia Romaniei: premierul Boc si vicepremierul Dan Nica, intampinati de gazde, Mirek Topolanek (stg) si Karel Schwartzenberg (dr, ministrul de externe)
(Va rog nu faceti misto de Boc ca pare asa mic in poza- e scund, e drept - dar l-am vazut pe Topolanek la Londra si va zic ca e foarte inalt :) )

Politica europeana de vecinatate (PEV) a fost restransa acum spre aria estica si astfel a aparut Parteneriatul Estic. PEV exista, fireste, dar UE s-a gandit la o noua forma de colaborare cu sase foste republici sovietice: Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Belarus, un substitut la intergrare, in ciuda aspiratiilor europene declarate de cateva dintre ele.

Lsansarea oficiala vine intr-un context in care UE s-a dovedit destul de intarziata in reactii la criza post-electorala din Moldova, dar daca nu reactiona (adica sa iasa cu pozitii, sa faca vizite la Chisianau, sa dea rezolutii - adica sa isi foloseasca instrumentele, fara rezultate convingatoare, de altfel), parteneriatul s-ar fi dovedit ineficient, ca multe alte politici europene, inainte de a fi lansat. Nu ca situatia ar fi diferita si ca se asteapta rezultate fabuloase de la aceasta cooperare, insa la nivel de imagine e bine.

Andrei Stratan, ministrul de externe al Moldovei, cu gazdele cehe.

Inteleg din presa internationala ca Moldova a fost certata pentru reprimarea violenta a protestelor de dupa alegeri si pentru declararea ambasadorului roman personna non grata.

Sa nu suparam Rusia, asta si-au zis prietenii Moscovei Nicolas Sarkozy si Silvio Berlusconi care si-au trimis la Praga, primul premierul, al doilea ministrul muncii, sanatatii si politicilor sociale. Frattini, ministrul de externe italian, a fost ieri la Washington, unde a avut o intalnire cu Hillary Clinton. Nici Gordon Brown nu a fost prezent, inlocuindu-l seful diplomatiei, David Milliband (foto sus). A lipsit si premirul spaniol.

Explicatiile date pentru absenta sunt subtiri: Sarkozy a fost ocupat cu un raport privind drepturile egale pentru barbati si femei, Berlusconi a fost prins de procesul de divort, Zapatero a fost in discutii privind somajul. Brown nu a dat nicio explicatie. Absenti de la reuninea de la Praga au fost si liderii Austriei (bolnav), Portugaliei, Maltei, Ciprului, Luxemburgului, Lituaniei.

Singurul lider marcant Occidental prezent a fost cancelarul german, Angela Merkel (foto jos). Ea a subliniat importanta Estului pentru Germania si pentru Europa, iar opinia ei a fost sustinuta de premierul olandez, care a subliniat importanta de a sprijini tarile partenere.

Ideea este ca summit-ul n-a fost nici macar un exercitiu de PR reusit al UE, pentru ca a fost marcat de absenta unor lideri importanti ai Europei. Polonia l-ar putea considera o victorie, intrucat a reusit sa impuna aceast proiect la nivel european, dar ramane de vazut cat de eficient va fi el. Marturisesc ca sunt sceptica.

Rusia poate sta linistita: nu a fost tradata de partenerii ei europeni fideli, iar forma de cooperare oferita fostelor republici sovietice a fost indulcita. Este clar ca perspectivele lor de a deveni membri ai UE, asa cum aspira o parte dintre ele - Ucraina, Georgia si Moldova - sunt foarte reduse. Ministrul rus de externe spunea acum cateva zile ca nu vrea ca Parteneriatul Estic sa duca la crearea a doua blocuri, estic si vestic, si nici o lupta pentru influenta. Probabil ca nu va deveni.

UE a reusit sa nu supere Rusia, nu stiu daca a reusit sa le arate statelor partenere ca ii pasa de ele. A fost destul de neconvingatoare in acest sens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu