joi, 14 ianuarie 2010

Daca rateaza Comisia, Jeleva ar putea castiga oricand Dansez pentru tine



Ei, ce ziceti? Am vazut filmul inca de ieri, insa cum ma pregateam sa plec la Bruxelles, iar astazi am avut si intalniri odata ajunsa aici, n-am apucat sa scriu despre el. Corespondentul Liberation l-a prezentat de ieri pe blogul lui, iar astazi evident ca el a inceput sa circule prin institutiile europene.

Colegul meu, Dan Tapalaga, mi l-a semnalat azi entuziasmat si oarecum revoltat. Comparatia cu Elena Udrea a aparut imediat. I-am spus ca mi se pare mai degraba un subiect de can can, pe care eu nu l-as trata pe site. Cum insa vad ca ai mei colegi nu au scris, imi spun ca totusi nu trebuie sa-l lasam sa se piarda.

Despre acest episod presa internationala a scris inca dinainte de audiere, asa cum a scris despre suspiciunile asupra sotului ei sau despre faptul ca, desi vorbeste fluent germana, engleza sa e cam deficitara. Insa corespondentul La Stampa a pus mana pe aceasta inregistrare a unui show din toamna trecuta cand pe atunci ministra de externe bulgara dansa intr-un show impotriva violentei in scoli. Astazi si seful corespondentilor Financial Times a vorbit, tot pe blog, despre asta.

Tapalaga mi-a zis: asta e ca Udrea. Trimitandu-i inregistrarea unui prieten tot jurnalist, reactia lui a fost: asta e mai tare decat Udrea. N-am inteles de ce. Si Udrea a aparut la dansez pentru tine, dar a dansa un dans popular. Iar Udrea mie mi se pare mai frumusica decat Jeleva, dar e o chestiune de gust.

De fapt, aparitia Rumianei Jeleva in acest moment artistic, o rumba inteleg - iertati-mi ignoranta in chestiuni de dansuri - ar fi avut ca scop sa o faca pe Jeleva mai cunoscuta publicului bulgar. Si impresia nu poate fi decat buna: arata bine si e gratioasa.

Probabil ca daca prestatia ei in audieri ar fi fost ireprosabila, atunci nimeni nu ar fi adus in discutie acest moment si probabil nimeni nu ar fi scotocit dupa inregistrare. dar jeleva a fost lamentabila. Vorbeam cu un prieten de la Bruxelles, din PE, si ii ziceam ca ce a spus ea despre portofoliul ei, probabil ca puteam spune si eu, atat de vaga si neaplicata a fost. "Iarta-ma, Anne, cred ca tu vorbeai mai bine despre portofoliul ei", mi-a replicat el, confirmandu-mi ca opinia generala e ca evolutia bulgaroaicei a fost lamentabila.

Inteleg ca bulgarii nu vor sa o retraga, chiar daca ieri surse europene imi spuneau ca asta rumeaza sa se intample. Mai trag insa putin de timp, pentru ca, in final, mi se pare aproape evident ca Parlamentul nu va face compromisul de a o accepta. Schulz, liderul socialistilor, a pus punctul pe i: "Nu este suficient de buna pentru acest post". Asa cum scrie Barber, popularii vor cere si ei capul unui socialist, iar candidatul este Sefcovic, pentru niste declaratii rasiste impotriva romilor.

Ramane sa vedem, dar sunt aproape convinsa ca Jeleva va rata Comisia. Intrebarea este ce a fost in capul lui Borisov sa o trimita? Pe de alta parte, Borisov e o fosta garda de corp, asa cum a reamintit astazi tot Schulz, in replica la faptul ca Borisov s-a cam rastit la eurodeputati. Liderul liberal, Verhofstast a fost mai diplomat, dar germanul nu.

Oricum, chiar daca nu va fi comisar european, Jeleva are viitorul asigurat. Si, pe de alta parte, ar putea concura si la Dansez pentru tine. Are sanse foarte mari sa castige.

Despre audierea ei, daca ati ratat-o, aici si aici.

5 comentarii:

  1. Corectie: Udrea este mai tzoapa decat Jeleva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun articolul .Direct la tinta.Probabil ca nu va ajunge departe in UE.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu sper sa nu fie acceptata pentru ca prestatia ei a fost foarte slaba.
    cat despre comentariul annei, nu stiu cat de potrivit e. se pleaca de la o postare informativa si se ajunge la preziceri. Asta am mai vazut-o aici si rateurile in preziceri au mai fost in cazul annei. de asta nu ma mai intorc sa citesc decat rar. daca tot e vb de preziceri, faceti soro o analiza ca la carte...altfel ramaneti pe informativ/descriptiv si atat.
    parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Comentariul dvs. privind subiectul ca fiind unul de can can este contrazis de articol in sine. Mi se pare cel putin curioasa atitudinea 'nu il publicati ca e de cancan' transformata in 'nu a scris nimeni nimic? scriu eu'

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum că a ratat-o, să-i urăm succes la Dansez pentru tine! Adaug că premierul Borisov nu i-a acceptat demisia de la șefia Externelor. Însă nu cred că există vreo incompatibilitate ;-)

    Altfel, găsiți aici informații despre Kristalina Georgieva (via WorldBank), noul comisar desemnat de guvernul de la Sofia.

    RăspundețiȘtergere