joi, 18 februarie 2010

ONG-urile refuza invitatia ministrului Baconschi, MAE spune ca invitatia ramane deschisa

Dialogul de la distanta intre ministrul de externe Teodor Baconschi si ONG-urile antidiscriminare pare sa devina un foileton.

Am scris aici si aici despre aceasta poveste, aratand in articolul de miercuri ca ONG-urile au refizat invitatia sefului diplomatiei la un dialog deschis.

Mai mult una dintre asociatiile semnatare ale scrisorilor, Asociatia Civica a Romilor din Romania, cu al carui director executiv am vorbit ieri dupa-amiaza si nu avea inca un raspuns clar daca va merge sau nu la discutii, a publicat astazi un comunicat de presa in care refuza invitatia. Titlul acestuia este - Nu participam la intalniri de culise, domnule ministru Baconschi! Nu vindem romii pe 30 de argienti. Iata-i continutul integral:

18 februarie 2010

Nu participam la intalniri de culise, Domnule Ministru Banconschi!
(“Nu vindem romii pe 30 de arginti”)

Alianta Civica a Romilor din Romania declina invitatia adresata de Ministerul Afacerilor Externe pentru a participa la o intalnire cu usile inchise, fara prezenta presei, azi,18 februarie 2010. Invitatia a venit pe fondul crizei de imagine cauzate de declaratiile oficiale rasiste ale ministrului Baconschi si de solicitarile de demisie ale organizatiilor din Coalitia Antidiscriminare.

Organizatiile reunite in Alianta Civica a Romilor din Romania continua sa considere ca declaratiile iresponsabile ale ministrului de Externe, lezeaza deopotriva demnitatea cetatenilor de etnie romana si roma, cei din urma fiind asociati cu infractionalitatea, intr-o maniera de sorginte nazista, intr-o explicatie biologica.

Aceste declaratii rasiste au repercusiuni grave nu doar asupra imaginii Romaniei in lume, dar in special asupra cetatenilor romani, indiferent de etnie. Declaratiile reprezinta, practic, un indemn implicit la ura rasiala din partea sefului diplomatiei romanesti, o justificare a si o invitatie la atitudini rasiste, xenofobe si intolerante in societatea romaneasca si europeana.

Consideram ca toate aceste aspecte sunt de interes public pentru toti cetatenii Romaniei, in special pentru cei de etnie roma, de aceea vom participa la un dialog cu Ministerul de Externe, doar in cadrul unor reuniuni cu prezenta reprezentantilor mass media, in spiritul transparentei si al corectei informari a opiniei publice.

In acelasi timp, solicitam imperativ Prim-Ministrului Emil Boc sa emita un punct de vedere referitor la declaratiile rasiste ale sefului diplomatiei romane. Consideram ca guvernul Romaniei, reprezentat de domnul Emil Boc, trebuie sa se delimiteze ferm de aceste declaratii.

Vreme de doua decenii, politicienii romani si-au format reflexul de a gresi in exercitarea functiilor publice si a nu plati in niciun fel. De aceea, pentru a treia oara, domnule Ministru Banconschi, va invitam sa faceti dv. un gestul de onoare de care are nevoie intreaga opinie publica romaneasca si sa demisionati.

Asociatia vrea o intalnire cu ministrul in prezenta presei, o pozitie a premierului Emil Boc - o delimitare de declaratiile ministrului de externe si invita, pentru a treia oara, la demisia sefului diplomatiei.

L-am contactat pe purtatorul de cuvant al MAE, Lucian Roselfeld, care a spus ca "invitatia ministrului la un dialog deschis ramane deschisa".

As reamarca ceva: daca in prima scrisoare era condamnat si Guvernul, pentru afirmatii similare in comunicatul de presa, tirurile au ramas in final atintite doar pe ministrul de externe si lui Emil Boc i se cere delimitarea de declaratiile facute de Baconschi.

Ramane de vazut cum va continua dialogul Baconschi-ONG/uri. Asa ca inchei cu... va urma.

Un comentariu:

  1. Sigur ca ce am sa scriu aici va fi taxat ca si rasist sau xenofob dar nu ma pot abtine. Dar daca asociatiile anti discriminare vor ca obiectul luptei lor sa dispara din societatea noastra ar trebui sa lupte mai intii sa ii integreze pe discriminati cu scoala, bunul simt, valorile unei societati normale si numai dupa aceea sa inceapa lupta cu sistemul care nu le ofera nici o sansa. Din pacate realitatea ne demonstreaza un pic contrariul. Asociatiile lupta, participa la debateri,se implica in actiuni de constientizare, dar oare comunitatea roma are nevoie de dezbateri sterile ? Or fi bune si astea la ceva dar in momentul asta ca si acum 20 de ani nu de asta are nevoie comunitatea romilor din Romania. Fiecare are partea lui de adevar dar din pacate nu stiu ce e mai grav, Ministrul care a facut o afirmatie (din pacate) sau realitatea de zi cu zi din Paris unde in fata la Luvru vezi vreo trei fete, care daca ar fi avut pariti sa le trimita la scoala ar fi facut ceva in viata, cersind iar un maghrebian care vindea cacuili si manusi tot acolo le injura in franceza zicind ca romanii(les roumains a spus nu les romes) sint niste cersetori.

    RăspundețiȘtergere