luni, 29 martie 2010

Impresii de la Chisinau - oamenii politici (I)

M-am mai eliberat un pic de presiunea evenimentelor si a interviurilor, desi mai am multe si - daca pana acum am dat discutiile cu oameni politici - urmeaza discutiile cu mediul de business. Au fost discutii interesante, va asigur.

Pana atunci insa, incep acum o serie de postari cu impresiile mele de la Chisinau: despre oameni, despre oras, despre politicieni. Despre presa mi-am spus parerea intr-o postare anterioara si ar mai fi multe de scris, dar nu voi mai reveni deocamdata asupra subiectului.

Am vorbit cu liderii aproape a tuturor partidelor din Alianta pentru Integrare Europeana. Nu am vorbit cu Serafim Urechean si marturisesc ca nu mi-a iesit interviul cu Vladimir Voronin, ca sa am si opozitia in amplul meu demers jurnalistic. Au existat deficiente de comunicare cu consilierul lui de presa si, in final, dupa ce am trimis niste intrebari orientative, tot n-a iesit.

Mentionez ca parerile sunt personale, sunt impresii in urma dialogului cu cei trei lideri ai AIE si in urma declaratiilor lor. Pe de alta parte, o sa va spun ceea ce am citit eu printre randuri, o lectura care e personala si ea, nu neaparat gresita sau corecta, dar trebuie luata cu rezerva ca este o chestiune pur subiectiva.

Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului si preseidntele interimar al Moldovei, liderul Partidului Liberal. Intalnirea cu el a intarziat 45 de minute, din cauza unei sedinte precedente pe care o avea si mi-am inceput seria de interviuri la Chisinau extrem de stresata, intrucat presedintele Ghimpu a vorbit pe chat cu cititorii HotNews.ro. Ghimpu iti place din start, pentru ca este genul de cetatean moldovean (de nationalitate romana) pe care multi dintre noi ni-l imaginam: atasat de Romania si de limba romanesca, vorbeste despre romani ca despre fratii de peste Prut si promoveaza un romanism care acum este destul de firav in Moldova. Citeam o brosura a unui ONG in care se arata ca electoratul sau este pe undeva pe la 10-12%, deci cam atatia dintre moldoveni ii impartasesc viziunea.

Vazand comentariile cititorilor pe HotNews.ro la interviu, am observat ca exista aproape unanimitate in laudele si cuvinetele frumoase la adresa lui Ghimpu. Nu l-am simtit ahtiat dupa functii, am senzatia ca priveste faptul ca este si presedinte interimar al tarii ca pe un eveniment temporar si nu pare sa-si doreasca aceasta pozitie.

Ghimpu nu pare un politician versat si smecher, el nu-si cauta cuvintele cu mare grija, nu vorbeste in sabloane si iti da senzatia unei sinceritati atunci cand iti spune ca n-are cum sa nu scada partidul lui in sondaje daca isi asuma deschis romanismul si viziunea unionista, intr-o societate in care multi se simt moldoveni: nu romani, nu rusi, moldoveni.

Pentru el AIE este esentiala si cand vorbeste despre mentinerea si destramarea ei se gandeste si la ipoteza in care cineva ar trada. E foarte clar ca in AIE pe pozitii de forta sunt Filat si Lupu, Filat da impresia unui om politic ambitios, in timp ce Lupu continua sa fie privit cu neincredere. Cand se vorbeste despre tradare, la el se gandesc partenerii.

Iata aici dialogul cu Mihai Ghimpu.

Pe premierul Vlad Filat l-am urmarit cu atentie inainte de intalnirea cu el. Impresia pe care mi-o lasase este ca e un interlocutor caruia nu-i plac intrebarile incomode si care se inchide in el atunci cand le primeste, ca este usor arogant cu presa care il ia la intrebari si ca nu prea reusesti sa mai scoti ceva de la el daca l-ai iritat.

Interviul cu el a fost unul foarte bun. Filat este un politician cu un pronuntat aer european. Am remarcat o alta atitudine decat cea fata de presa de la Chisinau si asta s-a verificat in momentul in care a avut de raspuns la intrebari mai dificile, cum ar fi vizita sa la Consulatul Romaniei, iesita din cutumele diplomatice, sau despr erelatia cu Dinu Patriciu. In cazul ultimei, a fost mult ami generos cu informatiile si explicatiile decat pentru presa e la Chisinau, chiar daca a pornit de la premisa ca astfel de acuzatii precum cele aduse de comunisti nu merita comentate.

Filat sustine ca nu il intereseaza o anumita fucntie in stat, ci doar sa isi faca datoia in europenizarea tarii. Actualul premier vede sistemul politic din Moldova fie ca unul prezidential - iar rpesedintele sa fie si premier -, fie ca pe unul parlamentar, iar atunci premierul are puteri sporite, iar presedintele, ales de Parlament, are prerogative reduse. Si il vad pe Filat candidand si detinand functia primordiala, in functie de sistemul care va exista. Cred ca este pentru o mana forte si ca priveste spre Vest, indubitabil. Desi are o atitudine sanatoasa fata de Rusia - cel putin declarativ -, vrea relatii pragmatice si previzibile, el crede ca Moldova nu mai trebuie sa stea rastignita intre Est si Vest, si ca parcursul european nu trebuie incetinit de relatia cu Rusia.

Filat pare destul de sigur pe el, stie ca are sprijinul Occidentului si capitalizeaza pe aceasta tema. Pare in campanie electorala si se pregateste pentru ea, chiar daca masurile guvernului pe care il conduce nu sunt neaparat populare, dimpotriva. Sa nu uitam ca au avut loc, in ultimele luni, scumpiri ale produselor, serviciilor si vietii in general la Chisinau. Si totusi, oamenii vad in Filat liderul de care are nevoie Moldova.

Iata aici interviul cu Filat.

Marian Lupu a suscitat antipatiile cititorilor HotNews.ro, constat din comentarii, dar si pe ale celor moldoveni, daca e sa ma orientez dupa comentariile de la Unimedia la articolul care preia interviul facut de mine la Chisinau.

Lupu s-a rupt din Partidul Comunist, face vizite frecvente la Moscova, are declaratii critice la adresa Romaniei, deci intruneste multe elemente care sa te faca sa il privesti cu suspiciune. Cand vorbesc despre tradare, liderii politici de la Chisinau se gandesc la Lupu. El a venit ultimul in AIE, mandatele sale au fost decisive, pe de alta parte nu au incredere ca "lupul isi schimba naravul odata cu parul".

Am asteptat cu mare nerabdare interviul cu Marian Lupu, mai ales ca aveam atatea lucruri de lamurit, atatea declaratii mai putin prietenoase la adresa Romaniei. Si a fost probabil cel mai interesant interviu. Am avut doua intalniri cu el, la prima nu se simtea tocmai bine pentru a avea un interviu filmat, asa ca am reprogramat intalnire. N-am avut emotii ca s-ar putea sa nu se tina de cuvant, pentru ca a fost singurul de o punctualitate nemteasca. E prima impresie pe care mi-o fac oamenii: daca sunt punctuali la intalnire, asa cum ma astept. Cum am ami avut surprize in Moldova - mi s-a amanat interviuri, am avut interviuri intarziate - ma asteptam de-acum la orice. Punctualitatea nu pare sa fie o trasatura a locului. :)

Lupu incearca sa arate ca PDM, aprtidul sau, nu e tradator si ca, desi el e singurul care nu a preluat functia promisa prin protocolul AIE, nu au tradat, au ramas in Alianta, desi sunt atat de diferiti. Pe de alta parte, percep o concurenta intre Lupu si Filat, insa Lupu nu e in pozitia favorabila. Spre deosebire de presedintele PDLM, el nu are o functie in stat. Pe de alta parte, prin asta poate fi si menajat, ca nu se uzeaza ca imagine politica. Sondajele din decembrie il arata ca favorit al cetatenilor pentru presedintie, in conditiile in care presedintele ar fi ales direct.

Mi se pare foarte abil ca politician, are un limbaj foarte bun, un discurs foarte bun, la nivel de retorica. Cineva de la Chisinau mi-a spus, inainte de intalnirea cu Lupu, ca e capabil sa iti vorbeasca doua zile si sa nu spuna nimic in final, sa reuseasca sa scalde lucrurile. Am intalnit astfel de interlocutori, dar de data asta Lupu cred ca a vrut intr-adevar sa spuna niste lucruri care sa fie auzite la Bucuresti si la Chisinau, de electoratul sau si de romani.

Simt ca il vede drept competitor puternic pe Filat si cred ca va exista intre cei doi o batalie intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat. Si tot viitorul ne va lamuri daca toate miscarile de pe scena politica moldoveneasca, din tabara comunistilor, au fost orchestrate de el, asa cum il suspecteaza multi sau daca va fi capabil sa adopte sincer o linie de centru-stranga, asa cum pretinde. Oricum, ca politician, este un "animal politic" cu instincte si foarte abil.

Am detaliat aici, impresii despre Lupu. Si interviul il gasiti aici.

Un comentariu:

  1. Interesant comentariul ca "Punctualitatea nu pare sa fie o trasatura a locului. :)"

    Oare in Romania e diferit?

    Oare nu (si) de asta suntem acelasi popor?? :)

    RăspundețiȘtergere