marți, 13 aprilie 2010

Stratfor: Tragedia de la Smolensk e o oportunitate pentru Rusia de a-si continua ofensiva de sarm asupra Poloniei

Analistii Stratfor (agentia de informatii si analiza supranumita si CIA din umbra) insista in analizele sale asupra tragediei de la Smolensk pe castigul pe care il are Rusia din acesta tragedie si pe urmarile pe care le are ea atat in plan intern, in Polonia, cat si geopolitic.

Analistul Marko Papic, specialist pe Eurasia, porneste de la premisa ca Polonia este o piesa de sah sau mai degraba o tabla de sah pe care SUA si Rusia se lupta pentru influenta.

Geopolitic, spune Papic, Polonia este extrem de importanta pentru ca este cea mai mare tara central-europeana care poate conduce incercarile de respingere a intentiilor de influenta ruseasca asupra Belarus sau Ucrainei si, eventual, in tarile baltice. Prin urmare este marele aliat al SUA in incercarea de a limita resurgenta rusa. Ceea ce face acum Rusia prin diplomatie publica este sa "sadeasca samanta indoielii" in opinia publica poloneza ca Moscova ar fi o amenintare. Bunele intentii, dorinta de colaborare in realizarea anchetei, deschiderea din ultimele patru luni, toate vin in sprijinul ideei ca atitudinea Kremlinului este una mult mai prietenoasa.

Geopolitic, arata Stratfor, tragedia este o oportunitate pentru Rusia de a-si continua "ofensiva de sarm" asupra Poloniei. Rusia nu-si doreste ca Polonia sa fie liderul unei coalitii antirusesti in UE si NATO si astfel ea a inceput sa curteze leadership-ul polonez, in special pe premierul Donald Tusk. Totul a inceput in toamna anului trecut, cand Putin a participat la Gdansk la comemorarea a 70 de ani de la atacul Germaniei asupra Poloniei si cu un interviu care a precedat vizita premierului rus in Gazeta Wyborcza, in care Putin a calificat drept imoral pactul Ribbentrop-Molotov. Mai apoi, a fost semnat, dupa negocieri de cateva luni, un nou deal privind furnizarea de gaz rusesc Poloniei, intr-o cantitate mai mare decat pana acum, contract de altfel criticat puternic la Varsovia. Ultimul gest a fost comemorarea victimelor de la Katyn de catre premierii rus si polonez, in preziua accidentului, eveniment la care Kaczynski inteleg ca a refuzat sa participe.

Ofensiva de sarm ruseasca

Stratfor inventariaza elementele acestei ofensive de sarm, care a fost foarte prompta si comprehensiva. "Sincera sau nu, revarsarea de sustinere, simpatie si solidaritate pe care o arata Rusia pare atent orchestrata", considera compania americana de analiza.
  • Putin a intrat imediat in actiune, coordonand ancheta la fata locului si consolandu-l pe premierul polonez Donald Tusk la locul accidentului. Au fost imagini care au facut inconjurul lumii si au fost considerate puternic emotionale, mai ales din partea premierului rus.

  • Presedintele rus Dmitri Medvedev s-a adresat natiunii poloneze printr-un mesaj la televiziune in care a anuntat ca ziua de 12 aprilie este o zi de doliu national in Rusia.
  • Primarul Moscovei, Iuri Luzkov, a aratat eforturile considerabile pe care le face administratia orasului pentru a aranja gazduirea si transportarea familiilor victimelor din Polonia la Moscova, pentru identificarea corpurilor neinsufletite.
  • Au fost eliminate restrictiile privind necesitatea vizelor de intrare in Rusia pentru familiile victimelor, pentru a ajunge cat mai repede in Rusia.
  • Nashi, acea organizatie de tineret nationalista, fidela lui Putin si controlata de Kremlin, in general virulenta la adresa Poloniei, a organizat un priveghi in fata Ambasadei Poloniei de la Moscova si depuneri de flori si lumanari, intr-un loc in care, de obicei, organizau proteste antipoloneze. Cel mai recent in memorie este cel din timpul razboiului din Georgia, din august 2008, cand Polonia s-a aratat un sustinator al Tbilisi-ului si cand presedintele Kacyznski a facut o vizita in capitala georgiana.
  • Postul nationat de tv rus a difuzat duminica, in prime time, filmul Katyn a lui Andrzej Wajda.
  • Canalul rus de limba engleza Russia Today nu a facut economie de resurse si timp in a oferi un coverage extrem de extins tragediei de la Smolensk.
Succesul acestei ofensive de sarm depinde de cat de suspiciosi si tematori sunt polonezii fata de resurgenta rusa, comenteaza Stratfor. Iar in acest moment intra in joc modul in care Washingtonul isi arata sustinerea pentru Varsovia. Compania de analiza americana are nevoie sa simta ca SUA sunt puternic implicate in sustinerea ei si a tarilor central-europene. O asigurare care ar fi fost primita in timpul cinei dintre Obama si cei 11 lideri central si est-europeni de saptamana trecuta, de la Praga.

O reactie palida a SUA

In contrast cu ofensiva de sarm a Rusiei vine reactia destul de palida a Washingtonului. Obama i-a adus un omagiu presedintelui polonez si a vorbit despre relatia stransa dintre SUA si Polonia. Potrivit Stratfor, media americana a acoperit evenimentul, dar s-a concentrat pe reactia comunitatii poloneze din America. "Pe scurt, raspunsul SUA a fost mult mai putin expresiv decat raspunsul rusesc", considera Stratfor. Presedintele Obama va fi probail prezent la funeraliile de stat de la Varsovia.

Stratfor mai noteaza faptul ca Germania est interesata de succesul operatiunii de sarm a Rusiei, intrucat nu-si doreste o Polonie ostila Moscovei in interiorul UE si in contextul dependentei de gazul rusesc si a legaturilor economice puternice. De aceea, spun americanii, Berlinul il incurajeaza pe Tusk sa aiba o atitudine pragmatica fata de Rusia, ceea ce ar fi si in beneficiul Poloniei. De altfel, a fost evidenta diferenta de abordare a relatiei cu Rusia dintre premier si presedintele polonez.

Revenind la imaginea tablei de sah descrisa de Marko Papic, Polonia este considerata de Stratfor ca fiind prinsa intre interesele Berlinului si Moscovei, pe de o parte, si alte Washintonului pe de alta. Pe termen lung, comenteaza agentia americana, SUA par sa aiba castig de cauza, intrucat Polonia are nevoie de un garant al securitatii sale, un rol pe care doar SUA il pot juca in regiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu