marți, 1 iunie 2010

De ce greva nu e greva?

Ascult de la ora 7 dimineata Antena 3 - nu stiu ce se intampla, Realitatea la mine n-are sonor sau pur si simplu e ecranul negru pe canalul pe care prind acest post - si constat regretul realizatorilor ca greva asta nu e greva.

Acestia deplang lipsa de solidaritate si doar Metrorex se inscrie in agenda editoriala pe care o au astazi. Macar ei, din solidaritate, au blocat de dimineata trasportul in Bucuresti in anumite zone. Pentru ca la mine, in Drumul Taberei, diminetile sunt oricum o provocare in ceea ce priveste traficul, cu atat mai mult azi, cand si ploua. Si, daca te gandesti ca probabil sunt oameni care au drumuri de facut si prin alte zone, s-au gandit e normal sa-si fi scos masina pentru a ajunge unde au nevoie atata vreme cat metroul nu circula in prima parte a zilei, atunci blocajul e garantat.

Asadar aud de doua zile, si ieri, si azi, ca greva nu e greva, aseara la talk show-uri invitati si moderatori acuzau bugetarii sindicali de lasitate si spuneau ca asa le trebuie, sa le fie reduse salariile, daca nu sunt in stare sa protesteze pentru mentinerea drepturilor lor.

M-am intrebat de ce nu o fac? De ce prefera sa munceasca pentru a nu pierde niste drepturi salariale pe luna mai, de ce le e teama sa semneze o lista necesara sindicatului pentru a incepe greva?

Explicatia e simpla: NU AU INCREDERE IN SINDICAT, in liderii de sindicat, in promisiunea de a le apara drepturile. STIU SI SIMT CA EXISTA UN DECUPLAJ MAJOR INTRE LIDERII DE SINDICAT SI EI, MEMBRII DE SINDICAT.

De ce sa iti pui problema ca iei bani mai putini daca faci greva? Banii aia nu ar trebui sa ii dea sindicatul, care aduna cotizatii? Deci iti returneaza o contributie pe care tu ai facut-o in timp, tocmai pentru vremuri de genul acest, nu? Ziua de munca taiata din salariu de stat ti-e platita de sindicat, nu-i asa? Atunci de ce sa te temi sa faci greva? Poate pentru ca stii ca sunt bani pe care nu ii primesti? Nu stiu, nu sunt membru de sindicat, dar poate ma vor lamuri cei care sunt.

Membrii de sindicat nu au inceredere in liderii lor. Stiu foarte bine ca acestia sunt adevarati oameni de afaceri, vanduti politic celui care le convine in momentul respectiv, care traiesc intr-o cu totul alta lume decat ei. Stiu ca acestia le apara drepturile in negocierile cu autoritatile pana cand se ajunge la atingerea unor interese proprii si atunci problema se pune altfel, uita de numarul de oameni pe care ii au in spate. Stiu ca liderii de sindicat, deveniti adevarate vedete tv, vor deveni, la un moment dat, politicieni, cu salarii babane si beneficii, fata de ei, simplii membri de sindicat. Am auzit adesea amici profesori care ii calificau drept mafioti pe liderii lor sindicali.

Si stiind toate astea, de ce nu ii schimba? Pentru ca isi spun ca urmatorii vor face la fel. Nu mai cred in sinceritatea liderilor lor.

De-asta greva nu e greva. Si mai exista un motiv: EXISTA SI O LIPSA A SPIRITULUI CIVIC. Gandirea e specifica noua, tuturor romanilor, sau majoritatii dintre noi: lasa-i pe unii sa iasa, ca daca obtin ceva, ne bucuram si noi de rezultat. Poate de-asta la cel mai mare miting anuntat dupa '89, de-acum doua saptamani, cu toata mobilizarea PSD - Romania Libera a avut o ancheta foarte interesanta despre implicarea acestui partid in transportarea manifestantilor la miting - nu au reusit sa se stranga nici macar numarul de oameni mobilizat voluntar de AC/DC, adica 60.000.

Bun, unii vor spune ca s-au facut presiuni asupra oamenilor sa nu faca greva. Ele insa nu ar fi avut succes daca oamenii ar avea credinta, convingerea ca sindicatul este capabil sa ii apere. Insa nu o au.

Asa ca totul se reduce la ceva simplu: SINDICALISTII N-AU INCREDERE IN SINDICAT SI IN LIDERII LOR.

13 comentarii:

  1. Si asta este treaba lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lucrurile nu sunt chiar asa de simple. Saptamana trecuta cand a fost miting sefii (conducerea institutiilor) a facut liste cu cine a fost la miting si ieri s-au facut liste cu cine e in greva. In conditiile in care tot sefii lucreaza chiar acum la listele de restructurare pentru disponibilizari, foarte multi se tem ca nu cumva cele doua sa coincida si e o diferenta intre -25% la salariu si -100%. Nu stiu daca e chiar asa, dar cu siguranta lumea se teme. Sindicatul te apara atunci cand sunt mai multi membri cu aceeasi problema, dar cand e vorba ca pe tine Ionescu te dea afara iar ceilalti raman sindicatul nu prea are ce face, chiar daca ceilalti au fost spargatori de greva. Cam pe aici e dilema.

    RăspundețiȘtergere
  3. In Romania daca nu protestezi incep sloganurile "lasitate specific romaneasca","lipsa de spirit civic" etc. Daca protestezi, apare sloganul imbecil (si portocaliu) "la munca, nu la intins mana".

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cred ca e numai asta. In realitate situatia e de asa maniera ca nici nu prea sunt multe solutii - sau scazi cheltuielile, sau cresti taxele, sau le faci pe amandoua in masura mai mica. Una peste alta, daca as fi fost in locul sinducatelor nici nu as fi facut greva decat daca as fi fost absolut sigur asupra ce vreau sa obtin; greva de protest mi se pare lipsita de sens la acest moment. DAR, poate ca greva nu are sens, dar corectiile financiare in sistemul bugetar sunt absolut necesare. Si aici, dupa greva:), sindicatele ar trebui sa stea foarte agresiv in coastele autoriatilor pentru limitarea cheltuielilor de bunuri si servicii si urmarirea abuzurilor din sistem in angajarea si salarizarea personalului. Si asta - crearea de proceduri transparente care sa limiteze abuzurile in aceste domenii - este o miza suficient de ridicata care sa se bucure de sprijinul multora din membrii proprii, si inclusiv al celor din sectorul privat.

    RăspundețiȘtergere
  5. E din seria sa moara si capra vecinului. Atunci cand la privati se dadeau oameni pe capete afara, scadeau salariile si in acelasi timp li se cerea oamenilor sa munceasca mai mult, cei de la stat n-aveau treaba.

    Atunci eu de ce sa le plang lor de mila?

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt mai multi factori pentru atitudinea asta a sindicalistilor
    1. Implicarea partidelor de opozitie si a televiziunilor partizane scade mult credibilitatea grevelor. Te intrebi ca si grevist daca nu cumva, in loc sa-ti faci tie un serviciu, ii faci un serviciu PSD-ului. Si asta pe banii tai.
    2. Greva asta nu are o finalitate clara. In situatia economica actuala, e clar ca trebuie facut ceva. Iar liderii de sindicat nu vin cu propunerea alternativa. Ei doar nu vor sa se taie salariile. Punct. Si atunci potentialul grevist se intreaba care e scopul grevei, pentru ce sa-si diminueze el si mai tare veniturile, pentru ce sa riste, cum spunea cineva mai sus, sa fie trecut pe lista de disponibilizari? In concluzie, greva asta nu a avut o revendicare care sa-i uneasca pe toti si sa-i convinga ca au dreptate in ceea ce cer.
    3. apropo de liderii sindicali, vorbeam imediat dupa mitingul ala celebru cu un amic politist prezent acolo. Si imi spunea foarte indignat ca el nu accepta asha ceva (-25%). Eu i-am spus ca mie mi s-a intimplat asha ceva in Jan 2009, si am inceput sa-i explic cum sta treaba cu economia privata si cu bugetul. Si el mi-a replicat ca OK, sa zicem ca statul nu are de unde sa-l mai dea toti banii, dar barem sa-l lase sa isi ia al 2-lea job. Ca el nu are voie sa faca nimic altceva, ca si politist. Ca are rate, are copii, vrea sa munceasca mai mult, numai ca nu-l lasa statul. Si l-am intrebat de ce nu a transmis chestiile astea liderului sindical, de ce nu l-a trimis la guvern sa ceara sa dea voie la politisti sa-si mai ia un job. si mi-a spus ca liderul lui sindical nu e interesat de chestiuni din astea, el doar aduna oamenii cind se anunta de sus ca e miting sau greva.

    RăspundețiȘtergere
  7. Greva asta, ca toate celelalte, nu este grevă pentru că sindicatele sunt structuri prin care statul controlează şi dezamorsează la timp tensiuni sociale. Tensiunea este mare în sistemul bugetar şi să nu vă mire dacă vor apărea greve spontane sau demisii în masă, fără implicarea sindicatelor care şi aşa parcă s-ar chinui să desumfle mingea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Inteleg greva profesorilor, greva din sist. medical, greva RATB, dar greva Metrorex?? Ei de ce fac greva? S-a anuntat vreo taiere de salariu la ei? Isi permit sa faca "greva de solidaritate" cand nici RATB nu-si permite.
    Asa ca, simt civic sau nu, NU sunt de acord cu greva Metrorex.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu am terminat de imprimat tricourile, sepcile, steagurile si nu avem fluiere suficiente.
    Semneaza:Lider de sindicat

    P.S.-http://www.youtube.com/watch?v=qdfrUpRXLiI(altii stiu)

    RăspundețiȘtergere
  10. Aveti perfecta dreptate.Va dau un exemplu.Alegeri sindicale acum 2 ani si jumatate.Membrii organizatiei sindicale-170,prezenti-35,scorul alegerii liderului=19 pentru.Prestatia liderului,aproape nula.Cauzele,vechi si multe.Rezultate,organele de conducere fac ce vor,sindicatul nu face nimic.Neincrederea in sindicat perfect justificata,scapa cine poate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu unul l-as baga in puscarie pe liderul sindical de la metrorex. Pentru subminarea economiei nationale. Toti grevistii dati afara dupa cum a facut Reagan cu controlorii de trafic americani.

    RăspundețiȘtergere
  12. bullshit...pt ca romanu e un dobitoc si dobitoacele nu se razvratesc...

    RăspundețiȘtergere
  13. In invatamant nu exista nici un fel de fond de greva si nu a fost niciodata.Ziua de greva este neplatita .In luna aprilie am avut o zi de greva, am primit cu 50 de lei mai putin, acum ,pentru trei zile de greva ,estimez un minus de 150 de lei.

    RăspundețiȘtergere