marți, 29 iunie 2010

Intermediarii la vize si permise de mic trafic - o "clasa" ce pare greu de starpit in R. Moldova

Un ziar din Republica Moldova, "Meleag natal" din Brinceni a publicat un anunt pe prima pagina conform caruia cei care vor sa botina permise de mic trafic de frontiera sa se adreseze PDLM din localitate, adica partidului premierului Filat, iar cand se aduna 20 de solicitari, "facilitatorii" vor contacta Ambasada Romaniei si vor solicita tratarea preferentiala a respectivelor dosare.

Un anunt care sa te surprinda sau nu? Mai degraba nu, as spune, dupa ce am vazut la Chisinau cum functioneaza acest sistem al intermediarilor, pe care autoritatile romane au solicitat adesea autoritatilor omoloage moldovene sa il indeparteze din fata ambasadelor si consulatelor noastre.

Ambasadorul Marius Lazurca a reactionat imediat la aceasta informatie, pe Omega am vazut declaratia sa, aratand in mod clar ca:
  • permisele sunt acordate de statul roman si nu exista intermediari agreati pentru obtinerea lor
  • ca exclude orice posibilitate ca aceste servicii sa fie oferite si de altcineva decat de institutiile statului roman
"Resping categoric posibilitatea ca servicii de tip consular sa fie oferite in alte locuri si de catre alte persoane decat cele autorizate de statul roman si care sunt functionarii statului roman. Serviciile consulare sunt atributia exclusiva a Ambasadei Romaniei din R. Moldova si nu pot fi oferite decat ilegal si prin abuz de alte persoane sau alte institutii".

Dupa doua zile, adica astazi, a reactionat si ministrul de externe Iurie Leanca, membru, de altfel, a PDLM. El a recunoscut existenta acestei "clase intregi de mediatori", pe care le-a numit "structuri mafiote".

"Va asigur ca niciun partid nu se implica in astfel de masuri. Inclusiv partidul pe care il reprezint nu se implica in astfel de actiuni", a spus Leanca, care a aratat ca pentru cetatenii moldoveni, calea de a merge la intermediari e cea mai indezirabila.

Poate autoritatile molodvene, premierul Vlad Filat va pune pe lista prioritatilor sale si aceasta chestiune, cu atat mai mult cu cat partidul sau a fost atras - in aceasta perioada pre-electorala, deloc linistita- intr-o astfel de discutie xi intr-o pozitie total incomoda fata de statul roman prieten. Moldovenii au spus adesea autoritatilor romane - care nu au nicio posibilitate de a face ceva impotriva acetor intermediari, intrucat tot ce e in afara portilor consulatelor nu mai tine de jurisdictia noastra - ca atata vreme cat nu vor putea indeparta asiguratorii - cei care ofera asigurari de calatorie - nu vor putea indeparta intermediarii. Nu se sustine aceasta declaratie si poate acest episod le va atrage atentia.

Nu inteleg sincer de ce inchid ochii la genul acest de practici, pentru ca e vorba despre bani negri pe care intermediarii ii incaseaza de la oamenii care vor sa isi cumpere un loc mai in fata pe lista de ordine.

Ceea ce ii deranjeaza pe romani - pe autoritati - este ideea ca moldovenii spun ca au dat spaga la consulatul nostru, cand, de fapt, serviciile sunt gratuite. Nu vor mai fi si poate ca introducerea vizelor Schengen din 2011, cand nu vor mai gratuite, ii vor face pe oameni sa nu mai apeleze la intermediari. Moldovenii dau spaga nu la consulat, ci smecherilor din fata lui, concetateni de-ai lor.

Dar sistemul asta e unul care se sustine, intermediarii exista pentru ca si oamenii incurajeaza aceasta practica. In martie, cand am fost la Chisinau, am mers si la Consulat, si unde se eliberau permisele de mic trafic la frontiera.

La un moment dat, dupa ce mi-au dat tarcoale vreo doi intermediari, unul a venit si mi-a intins o hartie, de marimea unei carti de vizita, cu niste servicii pe care mi le putea oferi, cu un numar de telefon. Si incepuse sa-mi explice ca ma poate ajuta cu orice. Toata faza asta se intampla sub ochii unui militian/politist moldovean care ar fi trebuit sa dirijeze traficul pe-acolo, dar statea de vorba cu probabil niste cunostinte. S-a uitat la mine, la "descurcaretul" care se oferea sa ma ajute, dar nimic.

O alta secventa i-a aratat fenomenul din sens invers: m-a abordat o femeie care m-a intrebat unde e un baiat de-ala care poate aranja lucrurile. Nu stiam, insa a intrat in vorba un baqrbat care i l-a aratat: "e ala cu multe hartii in mana". Am intrebat-o de ce are nevoie de baiatul ala, ca acum nu mai e o problema sa obtina viza. "Dar ce, sa pierd timpul la toata coada asta?", mi-a raspuns, justificand ca se grabeste. Mai bine dadea un ban, dar era rezolvata repede.

Acum vor mai fi deschise alte doua consulate, la Cahul si Balti, asa ca piata intermediarilor se mareste dintr-o data. Tine insa de autoritatile moldovene sa le zadarniceasca planurile. Dintr-un motiv care mie imi scapa, acestea nu par decise sa faca asta.

In conditiile astea insa cred ca e important si corect ca moldovenii care dau spaga sa nu spuna ca au dat spaga la Consulatul Romaniei, sa recunosca faptul ca au dat spaga unor smecheri de-ai lor si ca nu au fost nevoiti sa faca asta, ci au ales benevol aceasta solutie.

3 comentarii:

  1. Intamplator sau nu dar fara intermediar te descurci extrem de greu. Apropo la N.Iorga , nr.5 la Bucuresti e aceeasi situatie.Putin mai voalat. Nr. de acte birocratice care ti se cer te uluesc. Apoi se incep categorii:a, b, c, d,etc si nu stii exact de ce ai nevoie. Daca pui intrebari celora de la ghiseu esti trimis la panou, acolo nu prea intelegi si... apelezi la intermediar. Dai un ban dar economisesti timpul si nervii. Din propria experienta. La Iasi am perfectat buletinul de 7 ori am fost intors pentru fel de fel de hartii. Am avut noroc de fiica care, fiind studenta 5 ani acolo , m-a ajutat. Functionarul nu verifica tot pachetul de documente dar se opreste la prima virgula si tot asa. Deci este si vina lucratorilor dela consulat fara a diminua vina intermediarilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si astia cu tigarile is din Moldova is greu de stirpit :) , dar asta este tara noastra !

    RăspundețiȘtergere
  3. un pic de grija...ai scris "bani negrii" in loc de bani negri. sint sigur ca e o simpla scapare, dar ai grija.

    RăspundețiȘtergere