vineri, 27 august 2010

Cum ii ajuta ziaristii pe Boc si Vladescu sa iasa bine in scandalul contributiilor

de Diana Zaharia

Ce ar putea intelege cineva care nu are nicio legatura cu DDA, PFA si alte initiale din asa zisele dezbateri de la TV ? Ca ziaristii fac ca toti dracii pentru ca sunt pusi la plata, ca au evazionat statul pana acum cu nerusinare, ca Boc si Vladescu au curajul sa-si asume isteria presei facand un lucru principial corect...Sau asa si-ar dori domnii de la guvern sa inteleaga cei care privesc siderati harmalaia televizata, cozile, tipetele .. Si din pacate ziaristii insisi ii ajuta cu varf si indesat pe Boc& co sa transmita acest mesaj fals. De ce? Sa o luam pe rand:

1. Ordonanta 58 si normele ei sunt o varza. Daca cineva ar avea rabdarea sau interesul sa le citeasca ar ramane perplex. Fiind pentru neavizati - persoane fizice, oameni care nu au dorit si nici nu doresc sa intre cu de-a sila in tainele contabilitatii -, trebuia sa fie clara, concisa. Numai ca are grave probleme atat de fond, cat si de forma. Nici macar contabilii nu o pot descalci. E atat de absurda si de ilogica incat e imposibil de pus in practica constiincios si serios. Fiecare a facut cum a crezut. Vom vedea consecintele. Din start, orice tentativa de lamurire din partea ziaristilor, s-a lovit de reactia autoritatilor, care se poate rezuma asa: sunteti prosti, n-ati inteles nimic. Nu e asa! Dar cum? Altfel!

2. Aproape toti au scris si au vorbit in presa de DDA. Au intrebat actori, scriitori, pictori si toate breslele artistice. A reiesit ca cei loviti de legislatia asta sunt numai cei platiti pe DDA. Si chiar mai rau..ca din cauza ziaristilor (care au facut evaziune) acum sufera si artistii, ajunsi victime colaterale. Fals, ziaristii sunt vreo 15.000 in Romania (daca or mai fi atatia dupa criza). OUG si normele ii vizeaza pe toti cei care au venituri din activitati independente, adica alte 550.000 de persoane, cam asa arata statisticile ANAF.

3. De cate ori au dat nas in nas cu Boc&co, ziaristii au intrebat exclusiv: cum rezolvati problema DDA? Evident, la intrebarea asta servita pe tava, raspunsurile au fost lovituri consecutive sub centura. Mai intai, Vladescu a amenintat-o fatis pe o ziarista ca "trebuie vazut" daca nu e evazionista. Apoi Boc si Seitan care se faceau ca nu vad cozile de la ghisee (asta e alta nebunie jurnalistica, de parca numai cozile conteaza nu si de ce stai pe acolo). Ba chiar au spus stupefiant ca nu exista, ca le-au inventat ziaristii. Iar acestia ce au facut?? Au dat intr-una imagini, pana la exasperarea publicului, cu minunatele cozi si insistau ca acolo sunt oameni care platesc pentru DDA. Mirific!

Cu toate astea, ziaristii au insistat si l-au intrebat iar si iar pe Boc de DDA (dandu-i apa la moara si ignorand restul de jumatate de milion de oameni loviti de aberatia legislativa). Si atunci, le-a zis-o direct: ca pentru ei a dat legea asta, ca evazionau, ca luau salariul minim pe cartea de munca si nu plateau nimic pe DDA...Culmea!! Nu s-a gasit nimeni printre ziaristii de acolo sa-i zica: Domnule Boc, am platit si pana acum pe DDA impozit de 16% si contributie de sanatate de 5,5%. A ramas cum a zis Boc: nimic. Cine nu cunoaste, l-a crezut din moment ce n-a fost contrazis.

Apoi care evaziune?! Toti cei cu DDA au fost platiti conform Codului Fiscal in vigoare. Veniturile au fost declarate. Evaziunea inseamna ascunderea veniturilor, or ele erau declarate. Intr-adevar nu se plateau contributia de pensie si cea de somaj, dar tocmai pentru ca nu se pot calcula stagiile de cotizare, vechimea in munca si celelalte, ca in cazul unui venit constant si fix (iar in OUG de acum despre plata indemnizatiei de somaj nu se pomeneste nimic..cica va fi modificata legea peste 3 luni, pe scurt platesc la somaj fara sa aiba vreun beneficiu).

Au fost soferi platiti pe DDA, arunca Boc anatema. Cu alte cuvinte au fost niste abuzuri. De ce nu i-a identificat Fiscul pe aceia ca sa-i pedepeseasca? De ce nu au facut legislatia foarte clara astfel incat abuzurile sa fie cat mai putine? In plus, orice lege e incalcata in Romania, mai ales cea fiscala. Adica astia sunt cam toti evazionistii gasiti de Boc&co? Niste soferi platiti cu DDA? In rest, se intelege ca toata legislatia fiscala era fara fisura. Aici era una si acum, slava Cerului, a fost acoperita.

Concluzie: Boc&co au clocit urmatorul scenariu: zicem doar de DDA pentru ca asta ii doare, ducem toata discutia in directia asta si ne pica la fix (ailalti 500 de mii n-au unde sa se planga, asa ca vor indura si se vor supune la toate aberatiile pe care le nascocim). Surpriza foarte placuta pentru Boc&co a fost ca ziaristii i-au ajutat cat au putut ca sa dea mesajul care le convine.

2 comentarii:

  1. nu inteleg un singur lucru: tot acesti mari artisti, ziaristi...etc, nu-si pot plati un contabil sa le depuna aceste formulare? il vad pe mirecea diaconu la coada? pe victor rebengiuc, pe sorin rosca stanescu? nici pe departe, urla aiurea ca n-au inteles problema si trebuie sa raspunda si ei daca ii intreaba cineva. eu am avut pfa si imi plateam contabilul si el se ocupa cu actele....firesc, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. eu decat sa cred un ziarist de la antena 3 mai bine iau de bine ceea ce spune boc!

    RăspundețiȘtergere