marți, 24 august 2010

O palma de la Basescu echivaleaza cu 9 zile de spitalizare de la Sarkozy?

Ieri a fost prima mea zi de munca dupa un concediu de 2 saptamani, in care m-am detasat total de ceea ce s-a intamplat in tara si in actualitate. Mai putin de tragedia de la Giulesti, despre care mi-a relatat mama, impresionata fiind de ceea ce s-a intamplat acolo.

Luni insa, televiziunile de stiri au avut "carne", adica un subiect foarte ofertant: Basescu a palmuit un tip. Inteleg ca el a facut turul televiziunilor, eu l-am vazut un pic pe Realitatea, in emisiunea lui Ursu, dar recunosc ca n-am rezistat mai mult de... 3 minute, probabil.

Vorbind insa cu o prietena, jurnalist francez, am ajuns si la sila de ceea ce se intampla in presa, situatia presei de la ei si de la noi. Si am mentionat in treacat povestea cu presedintele bataus, asa cum ni-l prezinta televiziunile. Dupa pumnul dat copilului in campania din 2004, o palma data altui barbat in acest week end la mare.

Sincer, mi-e sila de un asfel de subiect, pentru ca nu mi se pare credibil. Adica dupa toata povestea cu lovirea copilului, Basescu e atat de idiot sa repete greseala? La putina vreme dupa povestea cu specialistul care a analizat filmuletul si care a spus ca CD-ul ar putea fi de nefolosit, pentru ca seful lui a scris pe el cu markerul. Poveste de dinainte de concediul meu, deci inca proaspata in minte telespectatorilor. Si Basescu isi iese din nou din pepeni si loveste? Nu stiu, nu despre asta vreau sa vorbesc.

Vreau doar sa va arat cum a fost tratata o intamplare similara in Franta.

Prietena mea mi-a reamintit de acest caz asemanator care s-a petrecut pe la inceputul verii in Franta, cu presedintele Sarkozy. Am sapat si, cu ajutorul ei, am gasit articolul in Le Monde.

Iata povestea: Presedintele Sarkozy se afla intr-o vizita intr-unul din cartierele rau famate ale Parisului, Seine-Saint-Denis, insotit de ministrul de interne si de sefi ai politiei locale. La un moment dat, un tanar i-a strigat presedintelui: "Va te faire enculer connard, ici t'es chez moi" (potrivit versiunii politiei) si "suce-moi" (potrivit versiunii unui cameraman de la France 3).

Sunt niste insulte extrem de grosolane, cei care stiu franceza le inteleg. Pentru cei care nu stiu franceza, imaginati-va cel mai vulgar limbaj, pe care il auzim si noi adesea, de ai impresia ca a devenit normalitate.

Urmarea? Tanarul de 21 de ani a fost imobilizat de politie - sau oamenii de paza ai presedintelui (au aparut ambele variante) - si a fost batut. Examenul medical a recomandat 9 zile de repaos la pat sau incapacitatea de a munci, dar nu a avut fracturi, ci doar vanatai.

Altfel, a primit 35 de ore de munca in folosul comunitatii si a fost pasibil pentru gestul lui de 6 luni de inchisoare si o amenda de 7500 de euro.

Avocata lui a spus in aparare ca tanarul si-a exprimat opinia asupra activitatii poloitice a presedintelui Sarkozy. Deci a invocat, la fel ca si avocatul lovit - potrivit declaratiei sale - de Basescu, libertatea de exprimare. Pe care a platit-o nu cu primirea unei palme, nici doar cu inconjurarea de catre SPP-isti, ci cu "fata desfigurata, un edem la nivelul fetei, nasul spart si vanatai".

Stiti pe ce s-a concentrat presa franceza? Pe faptul ca un operator al France 3, aflat in zona pentru o alta poveste, a mers sa filmeze si a fost agresat de politie sau serviciul de paza al presedintelui. Pe ideea ca accesul presei la informatie a fost blocat. In asta a constat dezbaterea si acoperirea - sumara, potrivit spuselor prietenei mele - a unui astfel de eveniment. Altfel, faptul ca presedintele a fost insultat, iar cel care a facut-o a platit nu a suscitat nicio indignare publicului francez.

Scopul invocarii acestui caz: pentru a avea o intamplare similara termen de comparatie. Ramane sa judece fiecare genul de abordare normal si corect.

31 de comentarii:

  1. pai comparatie e absurda. deci Sarkozy NU l-a lovit pe acel tanar, care A INJURAT. la noi, Basescu e acuzat ca L-A LOVIT pe Chitic, care NU A INJURAT, a zis doar "sa-ti fie rusine".

    RăspundețiȘtergere
  2. E fals ceea ce sustineti. Presa s-a referit si la modul in care a intervenit politia(musclé), exista si inregistrarile in care se vede ca membrii ai politiei pun mana pe "camera video", exista cererea de ancheta depusa de catre partidul socialist si vrand nevrand politia este obligata sa faca ancheta. Nici vorba ca presa sa se fi "concentrat" doar pe problema ziaristului France 3.

    In plus una este ceea ce i-a spus ala lui sarko si ceea ce sustine avocatul "lovit" care numai "ultraj" nu se poate chema. In plus contrar cererii procurorului tribunalul a dat o pedeapsa "lejera" (procesul a privit doar "ultrajul" si disputa cu politistii nicidecum calificarea "interventiei").

    Sa mai adaug ca membrii ai politiei au "mintit" la inceput ca persoana care l-a injurat pe sarko ar fi avut cazier judiciar?


    O "informare corecta" v-ar fi facut sa gasiti tot ceea ce am scris eu pe net fara pb inclusiv "filmul".

    PS. Prezentarea lui "le figaro" presa prezidentiala a fost si mai succinta. Pot spune ca "informarea" dvs seamana cu cea a lui figaro?

    RăspundețiȘtergere
  3. Te intrebi daca dupa leapsha data copilului, basescu e asa de idiot sa repete figura !? EVIDENT !! Asta ii este caracterul cucoana !!!Inca nu te-ai prins ?!! E un cocalar infect ! Dar este absout OK ca presedinte pt. romania! Care e o tara plina de cocalari si golani !Il meritam !

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai sa nu comparam "sa-ti fie rusine!" cu limbajul deteriorat al francezului, ba dimpotriva, sa revenim la relica dlui. cu cea mai intalta functie in statul Roman... "Esti un dobitoc." Nu fac aici campanie anti-Base, dar e totusi un avocat care si-a spus parerea direct, in absenta presei. Sa nu fie oara dnul presedinte in stare de cele relatate?... sa nu fim copii!

    RăspundețiȘtergere
  5. Adica cei care nu-l apreciaza pe Basescu trebuiesc direct impuscati? In fond "Rusine" nu e o injuratura, e mai degraba un indemn.

    RăspundețiȘtergere
  6. Barbatsoi de la Parter24 august 2010 la 16:36

    Daca aceste doua evenimente s-ar fi petrecut in America, rezultatul ar fi fost cel corect universal, adica cel care a injurat ar fi primit amenda pentru ultragiu, politistii ar fi fost dati afara si dati in judecata de catre partea vatamata si ONG pentru apararea drepturilor omului, iar presedintele (daca vre-un presedinte american si-ar fi dat in petec in asemenea hal) dat in judecata pentru agresiune / amenintare de catre partea vatamata si ONG-uri.

    RăspundețiȘtergere
  7. Intriga celor 2 situatii pare diferita. Probabil ca si situatia din Franta ar fi arata altfel daca d-l presedinte Sarkozy ar fi fost acuzat ca l-a lovit personal pe respectivul contestatar. Oricum, exista diferente intre limbajul folosit acolo si cel care se pare ca a fost folosit in cazul incidentului "romanesc". Finalitatea ar trebui sa fie aceeasi : proces in justitie si o sentinta.

    RăspundețiȘtergere
  8. "Adica dupa toata povestea cu lovirea copilului, Basescu e atat de idiot sa repete greseala?"
    stati putin ca nu inteleg? ce greseala ar repeta basescu? adica defapt atunci a comis o greseala nu?

    RăspundețiȘtergere
  9. "Adica dupa toata povestea cu lovirea copilului, Basescu e atat de idiot sa repete greseala?"
    Bun argument .

    RăspundețiȘtergere
  10. si inca ceva - puneti egal intre jignirile respective si "rusine"?

    RăspundețiȘtergere
  11. Corect; romanii ezita indelung inainte de a-i scrie propriului parlamentar (si eu, dar pot oricand sa pun mana pe telefon sa il sun, sa o sun, de fapt, pe Elena Udrea :-) ) dar nu vad nici o problema sa-si injure pe strada presedintele sau primul ministru, cu sau fara o tema politica in gand ...

    RăspundețiȘtergere
  12. Mai bine ai verifica de câte ori a lovit Băse un om când era comandant.

    RăspundețiȘtergere
  13. Total de acord ca exista "baza legala" pentru interventia SPP, pentru ca vrem, nu vrem este Presedintele "romanilor". Dar cum ne-a obisnuit deja in numeroase ocazii, cu comportamentul lui medieval, actioneaza ca si cum ar fi pe feuda lui. Pacat ca a ajuns in aceasta postura prin vot intr-o democratie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte real. Bravo pentru acest articol. In Romania e normal sa injuri pe oricine, oriunde si sa nu patesti nimic legal. Presa nu traieste din altceva decat din gunoaie de povesti ca astea. E incredibil de trist cat de rau am ajuns la nivel de orice: stima, respect, valoare, trai, cultura etc.

    RăspundețiȘtergere
  15. lIBERTATEA PRESEI LA NOI = MEDIOCRITATEA JURNALISTILOR

    RăspundețiȘtergere
  16. Of, de ce e asa de greu sa ne pronuntam? De ce vi se pare atat de riscant? Totusi, pentru niste oameni in toata firea, cu 7 ani de-acasa, o judecata morala simpla si de bun simt ar trebui sa fie pe cat de rapida pe atat de putin dilematica. Un cetatean zice "rusine" unui politician, retorta este "dobitocule" si o palma. Eu as propune cu totul altceva decat sporirea absurda a unui relativism si a unei complexitati artificiale. Ce doamne iarta-ma, avem nevoie de comparatii cu ieuropa ca sa ne pronuntam asupra unei palme? Eu propun ca toata lumea, cu nume si prenume, sa isi declare aici, deschis si cu propria minte, judecata asupra acestei povesti, ca si cand, sau mai precis, in cazul in care, ar fi reala. Ca sa stim si noi in ce tara traim. E prea usor sa spui "nu s-a intamplat", e mult mai instructiv sa aflam parerea conationalilor nostri despre un asemenea eveniment.

    Incep eu. Eu, acelui politician din poveste, nu i-as da nici buna ziua si nu l-as primi in propria casa (ca sa iau un etalon standard de discernamant mic-burghez). Oamenii de care ma inconjor sunt educati, non-violenti, normali la cap, beau cu masura si sunt in general responsabili. Si nu, nu simt nevoia sa apelez la studii mediologice comparative ca sa imi exprim discernamantul elementar.

    RăspundețiȘtergere
  17. pai da, ca e mai importanta balaceala asta decat stiri precum (deja facut uitat evenimentul) diplomatul roman acuzat de Rusia de spionaj si relatiile ruso-romane..

    RăspundețiȘtergere
  18. In orice tara din lume, datoria serviciului de protectie al unui presedinte este sa anihileze orice amenintare potentiala. Daca cineva se apropie si are o atitudine amenintatoare, "sepepistii" nu trebuie sa astepte ca acesta sa scoata arma, eventual sa si tinteasca si sa apese pe tragaci. Daca in plus respectivul rezista in numele "dreptului de opinie"... Pot sa va dau destule exemple din America in care diferiti indivizi s-au ales nu doar cu hematoame, ci cu incheieturi rupte, doar pentru ca s-au apropiat de seful statului.

    Pe de alta parte, daca povestea respectivului e adevarat, e grav. Ma indoiesc insa, nu cred ca Basescu s-ar fi obosit sa se dea jos din masina, sa-i traga o scatoalca, fara sa lase urme, pentru ca acesta a strigat "rusine".

    RăspundețiȘtergere
  19. Pai asta este diferenta intre presa din Romania si cea din franta, si se mai spune ca Basescu este dictator? Pai asta e comportament de dictator? Daca era dictator avocatul era cu catuse la maini si judecat

    RăspundețiȘtergere
  20. Fabulos! Fabulospirit sau fabulospritz, totuna! Adica un individ spune ca a spus si spune ca a patit de a fost plesnit pe neve. Buuunnn. Doua televiziuni iau de bun ce spune ca a spus si ce spune ca a patit individu'. Buuunnn, din nou. Nu tu probe, nu tu dovezi, nu tu martori. Nimic, nici macar celebrele surseeeee? Ntz, ntz, ntz... Apoi, gurnalistu' romanache spune ce spune ca a spus si ce spune ca a patit individu' si se intreaba : oare mai exista dreptate pe lumea asta "timatzi domni"? Nooo ca asta-i casa de nebuni, nu presa, nu realitate, nu nimic... Si dai si lupta monser, si dai si lupta...

    RăspundețiȘtergere
  21. Imi pare mie sau unele comentari sunt sterse ?

    RăspundețiȘtergere
  22. nu..basescu nu e idiot, e un tip inferior care nu se poate abtine. asa ca nu m-ar mira nici daca ar repeta povestea asta de 100 de ori..
    acest cetatean, basescu traian, ar trebui supus unui examen psihiatric si in caz ca diagnosticul de paranoia se verifica, suspendat automat din functia de conducere.. ca Presedinte al unui stat de drept, gestul lui este incalificabil. ca individ uman, comportamentul lui obisnuit il califica drept lichea. asta face din situatia prezenta, in care cetateanul basescu traian reprezinta functia de Presedinte al Romaniei, o impostura calificata.

    baieti, notati bine!

    RăspundețiȘtergere
  23. Bineinteles ca daca te insulta un oarecare pe strada poti sa-i tragi o palma, daca te injura un analfabet nespalat poti sa-l lasi fara cativa dinti, ca sa tina minte. Dar daca esti subiectul preferat al tabloidelor si tembeliziunilor la care isi spala creierele in fiecare zi milioane de amarati, mai bine il bati pana isi cere scuze, decat sa-l lasi sa plece cu o palma, sau mai rau, fara sa-i faci nimic, si sa se duca sa tipe ca a fost victima presedintelui...

    RăspundețiȘtergere
  24. Doamna, credeti ca exista vreo scuza pentru gestul tovarasului presedinte? http://www.sentinta.ro/articole/editorial/view/minicronica-nopTii-necredinciosu-zice-in-loc-de-cap-aveam-un-televizor

    RăspundețiȘtergere
  25. Pai, cu ocazia asta ar trebui de urgenta dusi amandoi sa li se faca un examen psihiatric !
    La Basescu nu mai trebuie explicat ca-i recidivist , dar si avocatul nu si-a dat seama ca putea s-o pateasca inca cu mult mai rau ?
    Asa ca amandoi au ceva buba la cap !
    Se zice ca a lui Basescu e cunoscuta de-acum Berceanu-Udrea-Blaga- Anastase :lol:

    RăspundețiȘtergere
  26. La noi nimic nu este imposibil.Nu mai exista respect si bun simt.Toti isi vad doar interesele si nimeni nu face nimic bun pentru cineva.Cind este vorba ca cineva sa faca rau cuiva, se gasesc repede aliati. La noi,politicienii nu vor binele nostru. Ei urmaresc doar sa ajunga la putere,nu conteaza cum si nu le pasa daca prin jocurile lor politice,murdare desigur, ne afecteaza si pe noi.Cei din opozitie fac tot posibilul sa-i dea jos pe cei de la Putere.Ce au facut cind au fost acolo,la Putere,am vazut. Au furat cit au putut.

    RăspundețiȘtergere
  27. Auzi cucoana cat te plateste basescu sa spui minciuni si sa dezinformezi. Pe voi se bazeaza acest nenorocit care a distrus tara. Din cauza voastra care avreto salarii de 800.000.000 lei vechi pe luna se bazeaza acset criminal, care este mai rau decat ilici. Sa-ti fie rusine ca dezinformezi! ACUM ALT SUBIECT:
    DE CE AU MURIT COPII IN MATERNITATE? Crezi ca suntem prosti cu totii? Inainte de "explozie" s-a intamplat ceva in maternitate, au fost omorati copii. Acum sufera o simpla asistenta. Pentru ce au fost omorati copii? Pentru transplant cumva? Basescu are nevoie de transplant?

    RăspundețiȘtergere
  28. da... daca era o simpla altercatie intre doi cetateni turmentati, nu merita nici un comentariu. avocatul era acolo ca simplu cetatean si sunt sigur ca isi da seama ca a gresit coborandu-se la nivelul numitului basescu... insa, pana la sfarsitul mandatului, basescu e Presedintele Romaniei si cand doarme si ar trebui, cand pleaca de la Cotroceni sa lase functia asta fara pata, pentru ca functia asta reprezinta Statul Roman si ar trebui sa ne reprezinte pe toti, pana la urma.. dar acest servant ciocoit care a ajuns sa reprezinte Romania nu are nici dorinta nici inteligenta emotionala sa se comporte corespunzator functiei. dar el pare ca actioneaza doar dupa bunul plac, dupa cum i se umfla umorile sau i se zbate ochiul, pentru ca daca ar fi altfel am putea intrezari o strategie si o bruma de coerenta in politica Romaniei, cel putin pe plan intern.. si ca el sunt foarte multi impostori care au confiscat de fapt, din '89 incoace, toate institutiile Romaniei.
    exemplul cu Presedintele Frantei nu are relevanta decat daca doriti sa subliniati diferenta dintr o situatie normala, in care un Presedinte sobru (citeste "treaz") se deplaseaza oficial in teren, ziua'n amiaza mare, insotit de presa si este agresat verbal de cetateni violenti si o situatie atipica, in care un Presedinte (probabil, turmentat..nimic ilegal si nepermis) care iese dintr-o carciuma [!sic], in jurul orei 12 noaptea este interpelat de un cetatean (posibil turmentat ..nimic ilegal sau nepermis nici aici) care il "insulta grosolan" zicandu-i "-sa-ti fie rusine!"...am zis atipic, dar daca prin implicatiile ei situatia nu ar fi fost gravissima, as fi zis ridicol!
    cat despre expresia "suce-moi", putin probabil sa auziti de la Sarkozy asa ceva, in schimb prin gura "domnului" Basescu se stie ca au trecut altele mult mai groase...cu sau fara licurici.

    in mod normal, cazul ar fi ridicol.. dar, din pacate acest individ cu mentalitate de sluga parvenita este Presedintele Romaniei. al unei romanii cu mentalitati de sluga parvenita...

    RăspundețiȘtergere
  29. Vad in nenumarate articole niste comentarii care ma fac sa ma dau cu capul de pereti. Adresez acest mesaj unei categorii anume de comentatori - idioti inapti de sinapse, restul fiti pe pace:

    Voi, cei ce voteaza, sunteti sanatosi la cap?
    Auzi tu argument... "Daca un nimeni pocneste pe un alt nimeni nu zice nimeni nimic, dar daca presedintele pocneste un nimeni devine subiect de scandal nefondat, ca e si el om."

    Pai bine bai geniu carpatin!! Tu alegi ca presedinte un taran analfabet si idiot oarecare, sau alegi un model de competenta, corectitudine si preocupare pt. oameni, cu orizonturi mentale deschise si cu o pregatire solida, pentru a servi conducerii eficiente?

    Presedintele trebuie sa fie un oarecare? Sau cel mai bun om?
    Nu e logic ca la putere sa vina cineva de calitate?

    Pai de-aia se duce tara de rapa. Ca exista oameni care gandesc asa... Care au creier degeaba... Si pun stampila aia "ca li se pare amuzant omu' de la teve". Sa nu mai vorbesc de bani/bunuri pe voturi...

    RăspundețiȘtergere
  30. Dupa ce am citit prin mai multe surse despre povestea asta am ajuns la concluzia ca are prea multe elemente de telenovela. A fost palmuit. A plans. Nu are martori. Nu are dovezi. Basescu ii ranjeste rautacios cand il vede. Si acum plange pe la televiziuni.

    RăspundețiȘtergere
  31. @ pehash

    nu vrei sa te retragi tu in padure si sa te intorci in evul mediu?
    societatea a evoluat dar se pare ca tu nu observi diferenta.
    doar in evul mediu si in vestul salbatic isi mai faceau oamenii dreptate singuri.
    sunt 2 categorii de portocalii - unii rai si unii si mai rai.
    unii care acum sustina ca n-a facut basescu asa ceva si altii care sustin ca ar avea dreptul sa faca asa ceva

    RăspundețiȘtergere