joi, 14 octombrie 2010

Serviciul diplomatic european: Care o fi postul promis de Ashton Romaniei?

Exista destul de multa opacitate in ceea ce priveste candidaturile romanesti pentru serviciul diplomatic european. Exista insa multa transparenta in ceea ce priveste nemultumirea ministrului de externe referitoare la faptul ca Inaltul Reprezentant nu si-a respectat promisiunile de a acorda si Romaniei unul dintre posturile de sef sau adjunct de sef de misiune la "prima strigare". O nemultumire exprimata si miercuri, in Parlament, in fata comisiei de politica externa a Senatului. voi reveni ceva mai incolo asupra acestei intalniri.

Teodor Baconschi a spus ca are promisiunea de la Catherine Ashton ca la a doua strigare Romania va obtine cel putin un post inalt in Centrala de la Bruxelles. Ma intreb care o fi acela. Vorbind cu oameni din capitala europeana am auzit o varianta, care insa am niste mari rezerve. Se zvoneste ca Romania ar putea primi unul dintre cele doua posturi de secretar general adjunct.

Pozitia de secretar general este una cheie in serviciul de actiune externa, el va fi managerul SEAE (Serviciului European de Actiune Externa), va asigura functionarea serviciului, inclusiv managementul administrativ si bugetar. Mai mult, va asigura coordonarea intre toate departamentele din Centrala si de asemenea cu Delegatiile (ambasadele), potrivit acordului Consiliului asupra SEAE.

El va avea doi secretari generali adjuncti - unul va raspunde de chestiunile administative, celalalt o va inlocui pe lady Ashton in intalniri la nivelul UE sau evenimente internationale mai putin importante. Ei bine, pentru postul de secretar general presa europeana a scris intens ca va fi ocupat de un francez, si anume ambasadorul frantei la Washington, Pierre Vimont. Despre cele doua posturi de secretar general adjunct s-a scris ca ar fi tintite de o germanca, Helga Schmid, si de un polonez, Maciej Popowski, seful de cabinet al presedintelui Parlamentului European.

Numele ocupantului care se vehiculeaza - cel putin in mediile romanesti de la Bruxelles - este: Alina Padeanu. Ea este adjunctul sefului misiunii Romaniei pe langa UE, Mihnea Motoc. Unii spun ca este foarte bine pregatita si ar putea face fata postului, altii spun ca e un post pentru un senior diplomat, iar ea e prea tanara (inteleg ca e in her 30s, cum spun englezii) si inca nu are experienta necesara. Ca acel post este pentru un senior diplomat si probabil Motoc ar fi potrivit, daca l-ar vrea si l-ar putea obtine Romania.

De fiecare data cand am scris pe HN pe acest subiect si pe eforturile Romaniei sau, mai degraba, lamentarile privind plasarea de diplomati romani in serviciul european, am remarcat niste comentarii ale cititorilor care apar repetitiv:
  • In mod legitim, se pune intrebarea de ce lista cu candidatii romani nu este facuta publica. L-am intebat ieri pe ministru despre asta si i-am spus ca este si o dovada de transparenta binevenita. A spus ca e o idee la care se va gandi. Un raspuns politicos, ce putea spune?
  • Multi pun la indoiala competenta celor propusi. Tocmai din acest motiv eu vad necesara publicarea numelor si un scurt CV. Cei care comenteaza spun ca oamenii din MAE nu fac fata concursurilor EPSO, de-asta nu am obtinut niciun post. Am rezerve in acest sens, sunt multi romani in institutiile europene, e adevarat, foarte putini pe posturi de conducere. Este insa posibil ca oamenii propusi pentru posturile inalte din serviciul diplomatic european nu sunt familiarizati cu procedurile, nu au cultura institutionala si atunci expertiza pe o zona n-a fost suficienta. Insa cand vezi asta, trebuie sa ii pregatesti - ceea ce spune ministrul ca se va si intampla.
  • Unii spun ca pe lista aceea s-ar incerca si plasarea unor pile, iar sistemul de selectie la nivel european e competenta. As vrea sa nu am astfel de suscpiciuni si sa cred ca nu riscam sa fim chiar atat de neprofesionisti si ridicoli sa facem asta. Tocmai de aceea, revin, daca se face publica lista cu numele si CV-urile celor propusi, o serie de intrebari vor primi raspuns. Imi imaginez ca dintre oamenii din MAE aflati pe lista aceea multi se simt jigniti de toate comentariile care ii suspecteaza de pile, numai ca atata vreme cat nu exista transparenta, oaemnii vorbesc. Iar diplomatia se stie ca e o casta, sunt familii formate in diplomatie, copiii de diplomati ajung sa lucreze in diplomatie - evident, sunt cazuri, nu generalizez - asa ca suspiciuni de pile si relatii apar vrand-nevrand.
Am mai auzit si varianta ca in acest serviciu, pe posturile nationale, tarile vor incerca sa impuna si oameni din Servicii si atunci batalia e dura si influenta statelor folosita la maximum.

Pana la urma insa, Romania a inregistrat - pana in acest moment - un mare esec. Haideti sa ne uitam la liniiile de politica externa si la zonele de interes pentru Romania si sa vedem cate din posturile acelea, de sef de delegatie si adjunct, mai sunt libere. Georgia, o tara din regiunea Marii Negre de care noi ne aratam extrem de interesati, a revenit unui bulgar. E doar un exemplu. Faptul ca am tintit un post precum cel din China - pentru ca aveam un ambasador foarte bun, dar iata, care a cazut testul culturii organizationale/manageriale a UE - parea ca ne-am hazardat. Era absolut evident ca e un post dorit de mai marii Europei si el a fost obtinut de Germania. Macar sa fi negociat bine renuntarea si sustinerea pentru ceva de ne dorim noi.

Sunt iritante lamentarile ca mai marii UE au luat partea leului si ca functionarii din Comisie si Consiliu la fel. La ce ne asteptam, sincer? Daca MAE si toti decidentii romani care au facut lobby si negocieri nu au previzionat asta, este foarte grav. Sincer, nu ne intereseaza lamentarile, ci ne intereseaza rezultatele. Se stia ca ei pleaca din pole position, avem suficienti specialisti sa nu fi fost surprinsi de asta.

Prin urmare, m-am saturat sa tot aud de nemultumirea domnului Baconschi referitor la promisiunile neindeplinite ale Inaltului Reprezentant.

M-am saturat sa aud ca, totusi, nu suntem singurii in postura asta, ca sunt alte 11 tari care n-au obtinut nimic.

Si ma irita la culme sa vad ca ne laudam cu niste posturi pentru care nu am facut nimic. In nivelul de mijloc, nu e meritul lobby-ului romanesc ca avem cateva posturi. Si, in niciun caz, meritul ca avem un post de adjunct de delegatie in Maroc. In plus, daca Uniunea Mediteranean nu prea functioneaza - ca sa ma exprim delicat - ce importanta are postul din Maroc?

Ramane sa vedem ce posturi va anunta Catherine Ashton saptamana viitoare.

3 comentarii:

  1. @Menaru

    As putea pune pariu ca nu luam postul de secretar general adjunct al SEAE si nici ceva mai de Doamne-ajuta in misiunile UE, desi Alina Padeanu este fff bine pregatita. Nu este suficient. Lipseste lobby-ul - facut de diplomatie sau prin intermediul MEP-ilor, al reprezentantilor „grupurilor de interes” romanesti din Bruxelles etc.. Senzatia mea este ca suntem, ca tara, total defazati de politica de la Bruxelles - „incremeniti in proiect”, cum bine zicea dl. Baconschi. Si mai cred ca blocajul asta pleaca din Centrala MAE pana la ultimul sofer din repr. Ro la UE. Sincer. E dureros, dar adevarat.
    Cat despre Ashton, ea a zis de acum 3 luni ca tarile est-europene care „se vor bate intre ele” pentru posturi de ambasadori UE in aceleasi capitale (vezi Amman - unde e un polonez sau Tbilisi - un bulgar) isi vor scadea singure sansele. Exact asta s-a intamplat, iar acum nu prea e fair-play ptr diplomatia romaneasca sa se victimizeze. Ce crezi????

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: ce cred? sunt de acord cu tine. asa am auzit si eu, ca Alina Padean e fff bine pregatita, insa eu sunt extrem de sceptica in privinta obtinerii unui astfel de post. dar m-am mai inselat o data, cand spuneam si datele pe care le aveam indicau ca Ciolos n-o sa fie comisar pe agricultura. asa ca astept sa vad... fara prea multe comentarii. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Menaru

    Iti impartasesc scepticismul. Ma intreb daca nu ar fi bine ca MAE sa ii intrebe pe bulgari cum au reusit sa ia „Tbilisiul”, poate mai invata si ai nostri cate ceva. Anyway, diplomatia publica Ro - cu mici exceptii, cred ca una ar fi Aurescu, alta Mazuru - e cam varza cu tokana, nu are nicio viziune, strategie sau cum vrei sa-i spunem :))))

    RăspundețiȘtergere