luni, 16 ianuarie 2012

Schimbare de garda la Parlamentul European: pleaca Buzek, vine Schulz

(foto: Parlamentul European)
Marti, Parlamentul European isi voteaza noul presedinte. E asta o stire? As spune ca nu, din moment ce la jumatate de mandat se schimba presedintele institutiei europene si negocierile au loc dupa alegeri.

Se stie ca, de obicei, se schimba familiile politice la conducerea PE: in acest mandat centrul-dreapta a fost primul in rotatie, presedinte fiind polonezul Jerzy Buzek, maine va fi o validare a socialistului german Martin Schulz. Votul nu va fi decat o reflectare a intelegerilor de culise deja bine cunoscute.

Totusi, germanul are doi contracandidati, Diana Wallis, liberal britanic, si Nirj Deva, membru al grupului Conservatorilor si Reformistilor Europeni (ECR).

Cei trei au participat intr-o dezbatere organizata saptamana trecuta de European Voice, in care si-au prezentat si programele cu care candideaza. Presa internationala reflecta obiectivele lui Schulz, datorita pozitiei sale favorizate.
  • Schulz sustine ca, in calitate de presedinte, va lupta impotriva marginalizarii PE, mai ales in deciziile privind criza zonei euro.
  • Includerea tratatului de salvare a zonei euro in tratatul UE cat mai repede.
  • In privinta sediului din Strasbourg al PE, Schulz a spus ca o hotarare a Curtii de Justitie a UE favorabila deciziei de anul trecut a Parlamentului de a reduce numarul deplasarilor la Strasbourg, va discuta aceasta chestiune cu statele membre.
Potrivit EUobserver, functia de presedinte al PE trebuie sa fie una neutra, sa reprezinte interesele intregului parlament. Multe dintre indatoririle sale sunt legate de protocol si reprezentare - si este cunoscut ca Schulz, ca lider al socialistilor din PE, juca un puternic rol politic. Au existat adesea plangeri din partea biroului lui Buzek ca acesta nu mai are timp pentru politica din cauza multiplelor intalniri si reuniuni. Schulz va trebui sa participe si la Consiliile Europene sau sa reprezinte Parlamentul European in alte reuniuni internationale.

Tot zilele acestea se vor alege cei 14 vicepresedinti ai PE, iar posturile au fost repartizate tot dupa negocieri si in functie de numarul de mandate al fiecarui grup. PPE va avea 7 vicepresedinti, S&D - 3, ALDE - 2, Verzii si ECR - un mandat. Pe langa vicepresedinti, vor fi alesi si chestorii PE.

Cine este Schulz?

Agentia France Presse ii face un portret foarte colorat si foarte exact:
  • este fost bibliotecar
  • a devenit cunoscut dupa o altercatie cu Silvio Berlusconi: germanul l-a iritat pe Berlusconi intreband despre un posibil conflict de interese intre rolul politici si imperiul media. In replica, italianul a spus ca Schulz ar fi perfect pentru rolul de "kapo", adica de prizonier care lucra pentru nazisti in lagarele de concentrare. O astfel de afirmatie dus la un conflict diplomatic intre Italia si Germania in 2003.
  • dintr-un politician necunoscut chiar si in Germania, Schulz a devenit - la un an de la ciocnirea cu Berlusconi, liderul socialistilor in PE
  • este un european convins si este membru al social-democratilor germani de la 18 ani
  • la 56 de ani, Schulz are o viata foarte stricta, au spus oameni din anturajul lui, nu bea, nu fumeaza
  • nu este foarte agreat nici in propriul grup politic, avand adesea declaratii putin magulitoare la adresa colegilor - pe socialistii francezi i-a comparat cu porumbeii - "Cand sunt sus, pe val, ti se ... in cap, cand sunt jos, iti mananca din palma", a spus el.
AFP sustine ca politicienii eurosceptici si de extrema dreapta il dispretuiesc. "Domnul Schulz are fata lui Lenin si vorbeste ca Hitler", a spus despre el liderul de extrema dreapta francez Jean-Marie Le Pen, in timp ce Godfrey Bloom, membru al UK Independence Party - eurosceptic, l-a numit "fascist".

Se spune ca isi doreste functia de presedinte al Comisiei Europene si ca a avut un puternic cuvant de spus in obtinerea de catre socialisti a functie de Inalt Reprezentant pentru Politica Externa.

Alte posturi scoase la bataie

Preluarea de catre Schulz a postului de presedinte al PE lasa vacanta conducerea socialistilor. Potrivit EUobserver, austriacul Hannes Swoboda are cele mai mari sanse sa il obtina. Pozitia britanicului Stephen Hughes a fost subrezita de atitudinea Marii Britanii din ultimele luni, de opozitia la schimbarea Tratatului UE.

Alte posturi vor fi cele de la conducerea comisiilor de specialitate din PE, care se vor alege pe 23 ianuarie. Publicatia citata avanseaza cateva schimbari:
  • Germanul Elmar Brok este foarte probabil sa revina la conducerea comisiei de afaceri externe. Pana in acest moment, presedintia ei a fost asigurata de italianul Gabriele Albertini, ale carui performante au fost atat de proaste incat a nemultumit si propria delegatie.
  • Tot un german, dar liberal de aceasta data, Wolf Klinz, urmeaza sa preia presedintia comisiei de control bugetar.
  • Pentru comisia de afaceri economice si monetare sunt doi competitori, liberala brianica, Sharon Bowles, sau liberala belgiana Sylvie Goulard.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu