marți, 24 aprilie 2012

Eroarea exit poll-urilor in alegeri: acum e randul Frantei, dar ne reamintim Romania si R. Moldova

Le Monde publica astazi un articol in care se intreaba cum de au gresit atat de flagrant cei care au facut sondajele si exit poll-urilor si reultatele primului tur al alegerilor.

Martine Le Pen, surpriza primului tur, care ar fi obtinut - potrivit datelor de la ora 20.00 - 20% dintre voturile electoratului, cel mai mare scor al unui candidat al Frontului National, a reusit sa adune in final doar 17,9% din voturi. Adica, in realitate, a obtinut un rezultat inferior scorurilor cumulate ale tatalui ei si al lui Bruno Megret in 2002.

O eroare majora a fost facuta si in cazul lui Nicolas Sarkozy, al carui scor initial a fost de 25,5%, cand in realitate, diferenta intre el si Francois Hollande nu e atat de mare, pentru ca rezultatele indica un procent de 27,1%.

Cifrele s-au corectat pe parcursul serii, insa multe dezbateri de duminica s-au construit in jurul rezultatelor exit poll-urilor. Greseala a fost a institutului Ipsos, care a furnizat datele pentru Le Monde, Radio France si France Television.

TNS Sofres, cei care au realizat exit poll pentru TF1, LCI si RTL, au fost mult mai aproape de rezultatul final, estimand aproape scorul final pentru primii trei clasati: Hollande 28,6%, Sarkozy 27,3% si Le Pen 18%.

Prin urmare, pe unde sunt cei doi competitori din turul doi si cat de mare este diferenta dintre ei? Sarkozy - caruia exit poll-urile il dadeau voturi intre 25% si 27,5% - a obtinut 27,18%, in timp ce Hollande - cu estimari intre 27% si 30% - a obtinut 28,63%. Diferenta intre cei doi fiind 1,45 de punte procentuale.

Geoana, presedinte pentru o noapte

Aceasta situatie mi-a reamintit doua situatii similare. Prima din Romania, evident. Nimeni nu va uita ca Mircea Geoana a fost presedinte pentru o noapte. iar exit poll-urile aratau astfel:

Sondajul CURS realizat la comanda postului public: Mircea Geoană - 50,80%, Traian Băsescu - 49,20%

Sondajul INSOMAR realizat la comanda postului Realitatea TV: Mircea Geoană - 51,6 %, Traian Băsescu - 48,4 %

Sondajul CCSB realizat la comanda Antena 3: Mircea Geoană - 51,2%, Traian Băsescu - 48,8%

In realitate, Traian Basescu a castigat alegerile cu 50,33%, Mircea Geoana a obtinut 49,66% dintre voturi.

In R. Moldova, institutul de sondaj al lui Dancu l-a dat castigator pe Filat, dar invingatori au fost comunistii
Ceva mai la est, in Republica Moldova, alegerile din noiembrie 2010. Dancu infiintase in acel an IRES, care a realizat exit poll pentru Publika TV, noua televiziune de stiri apatinand pe atunci lui Sorin Ovidiu Vantu.

Potrivit exit poll-ului realizat de IRES, partidul premierului Filat ar fi obtinut o victorie zdrobitoare in fata comunistilor, cu 34,4% fata de 25,7%, iar PL al lui MIhai Ghimpu s-ar fi situat in fata partidului lui Marian Lupu, PDM, cu 15,7% fata de 15,2%.

Dupa numararea a 95,40% din voturile valabil exprimate, comunistii (PCRM) au fost cotati cu 41,1%. Urma PLDM (partidul lui Filat) - 28,20%, PDM (Lupu) -13,2% si PL (Ghimpu) - 8,9%.

Asa ca, citind despre erorile din Franta si rememorandu-le pe cele din Romania si Moldova, nu pot decat sa fiu curioasa ce vor zice cifrele in alegerile de la noi de peste mai putin de doua luni.

3 comentarii:

  1. erori exista si in articolul dvs:
    Cifrele anuntate in Franta la ora 20h nu au reiesit in urma unui sondaj "exit-poll" ci a unor estimari pe baza numaratorii voturilor in anumite birouri (alese reprezentativ). Asta e posibil in Franta pentru ca numai birourile din orasele mari raman deschise pana la 20h, restul inchid la 18h00. Estimarile (deci NU sondaje!) se fac pe baza cifrelor numaratorii voturilor de la aceste birouri care inchid mai devreme.
    Iar titlul articolului din Le monde e cu semnul intrebarii ("S-au inselat sondajele"?) concluzia fiind ca n-au fost chiar asa de departe pe cat vor unii sa le vada

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum puteti sa puneti in aceeasi categorie erorile din Franta (de exit poll sau de numarare partiala) cu erorile IRES din Moldova, de 16% (cota unica vs eroare de esantionare), aproape unice in istoria breslei?

    RăspundețiȘtergere
  3. Crin Antonescu a păţit exact ca Marie LePen: 22% în trei exit-poll-uri, 20% în realitate. 2 procente lipsă. Nu-mi amintesc să se fi făcut atâta tam-tam ca la francezi :)

    Legat de România, 2009: exit-poll-urile s-au efectuat exclusiv în România (vina institutelor). În fapt, Mircea Geoană a câştigat în România la 20-30 de mii de voturi. Cum rezultatul era în marja de eroare, toate institutele ar fi trebuit să dea, ca americanii, "too close to call". Dar atunci să vezi teorii ale conspiraţiei :)

    RăspundețiȘtergere