vineri, 1 iunie 2012

Prietenii Coeziunii - cum sa NU organizezi un eveniment

Sunt la Palatul Parlamentului, la reuniunea la nivel inalt - ca e vorba de vreo 9 premieri - a Grupului Prietenii Coeziunii. daca vreti sa stiti ce e cu evenimentul asta, puteti citi aici. Ceea ce vreau sa scriu pe blog este despre organizarea exerabila pentru jurnalisti, din punctul meu de vedere - si al multor colegi, ca tot vorbim pe-aici - a unui astfel de eveniment. Am fost la zeci, poate sute de evenimente de acest gen si niciunul, in Romania sau in strainatate, n-a fost atat de tampit. Organizarea este a Guvernului, ca sa se stie.

Sa iau lucrurile pe rand:

1. Ne-au chemat joi, intre 10 si 18, sa ridicam de la Guvern acreditarile. La orice eveniment normal, acreditarile pot fi ridicate de la intrare, in ziua respectiva. Cu exceptia summit-ului NATO, cand, din motive de securitate, le ridici cu cel putin o zi inainte, dar acolo nu ti se da doar o mapa de presa.

2. Pana in ultimul moment, n-am primit un program al evenimentului. Joi Guvernul a trimis un program din care nu reiesea la ce are presa acces. La lucrari, in niciun caz. Au acces doar operatorii, 5 minute in deschidere. Discursul lui Barroso nu va putea fi urmarit de presa, nici cel al lui Ponta.

3. Blateralele nu sunt anuntate, "din motive de securitate". Nu numai ca nu e anuntata ora, dar nu sunt anuntati premierii cu care se vede Ponta. Eu nu sunt jurnalist acreditat pe Guvern, sunt jurnalist pe afaceri europene. Pentru jurnalistii care nu sunt pe Guvern nu s-a spus cu cine se vede. Am dedus din declaratiile de rpesa care vor urma si din diverse surse.

4. Nu prea erau declaratii preconizate. Insa, din nefericire pentru ai nostri, delegatiile straine vor sa iasa la declaratii. Cum e cazul premierului bulgar, polonez, am auzit ca si cehul ar vrea. Asa ca, vrand-nevrand, vom avea declaratii de presa. Din fericire pentru noi, jurnalistii.

5. Din programul dat lipseste cu desavarsire o declaratie a premierului Ponta. Cum e posibil sa nu aiba o declaratie la finalul evenimentului? O va avea, dar faptul ca ea nu era prevazuta in "programul oficial" indica faptul ca nu vroia sa iasa. I s-a explicat probabil ca trebuie si asa se face.

6. Cei de la Guvern nu stiu sa faca o mapa de presa. De ce spun asta? In mapa sunt prezentari ale reprezentantilor tuturor statelor, insa lipseste o sanatoasa lista a participantilor. Fratilor, asta e elementara, chiar daca am prezentari ale invitatilor. In plus, lipseste comunicatul adoptat de reuniunea tehnica a Prietenilor Coeziunii. Aceasta intalnire la nivel de politicieni cu rang inalt a fost precedata de una a ministrilor afacerilor europene, la Bruxelles, unde s-au pus pe hartie premisele ulterioarelor negocieri pe bugetul UE, din perspectiva acestor tari. Premisele pozitiei comune a acestor state. Ce zice ea? Puteti citi pe Hotnews.ro, am scris despre asta in text, dar din mapa lipseste.

7. Ca jurnalist, nu prea ai ce sa faci aici. Ne bucuram de declaratii dupa bilaterale, ca altfel, nu ai acces la discursul lui Barroso, la lucrari evident ca nu ai acces, nu poti avea acces la delegatii sa mai agati un oficial strain pentru vreo declaratie si stai si astepti adoptarea declaratiei reuniunii, ca sa ai ce scrie.

Ii compatimesc pe colegii de la televiziuni care nu preau au ce noutati sa zica ora de ora. decat sa anunte ce alte intalniri a mai avut Ponta pana incepe evenimentul, adica la 11.30. Altfel, nimic nou. Stai si atarni. Halal eveniment!

Va tin la curent cu ce se mai intampla.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu