vineri, 13 iulie 2012

Doua lovituri intr-o zi - Comisia Europeana nu are niciun miligram de incredere in Ponta

Astazi au aparut doua seturi de informatii, ambele aratand ca in acest moment Ponta si guvernul sau nu se bucura de niciun miligram de incredere la Bruxelles.

Primul set se refera la rezultatele auditului privind fondurile europene, al doilea, fireste, la cele 11 cerinte formulate de Comisie si inaintate ieri lui Victor Ponta (luate de pe RFI).

Iată lista completă:
1.      Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar (aflat deasupra intereselor partidelor politice)
  • Reinstaurarea atribuţiilor Curţii Constituţionale de a verifica inclusiv constituţionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38 
  • Reinstaurarea regulii majorităţii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumătate plus unu din numărul celor înregistraţi pe listele electorale): abrogarea OUG nr. 41
  • Renunţarea la folosirea de ordonanţe de urgenţă în cazul unor decizii care afectează statutul instituţiilor fundamentale ale statului ori Constituţia şi în situaţii care nu prezintă urgenţă
  • Evitarea utilizării publicării selective în Monitorul Oficial pentru a urmări scopuri politice şi mai ales pentru a evita decizii judiciare.
  • Conformarea imediată în faţa tuturor deciziilor Curţii Constituţionale. 
  • Angajamentul autorităţilor publice de a respecta independenţa sistemului judiciar şi evitarea criticării acestor decizii judiciare.
2.      Redarea încrederii
  • Numirea unui Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul majorităţii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent şi obiectiv 
  • Nicio numire în posturile de procuror general şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub actuala preşedinţie: proceduri publice şi transparente şi liste deschise pentru oricine, selecţii bazate pe criterii de profesionalism şi integritate şi de palmares în domeniul luptei anti-corupţie.
  • Nicio graţiere prezidenţială în cursul actualei preşedinţii
  • Numirea unor miniştri împotriva cărora să nu fi fost formulate decizii că nu respectă criteriile de integritate. Obligaţia celor care nu respectă aceste criterii să părăsească posturile. 
  • Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau corupţie la nivel înalt.
Faptul ca ele au fost date - intr-o forma sau alta - spre a fi publicate astazi indica ceva: o uriasa neincredere in Ponta si in cuvantul sau, in Ponta si in guvernul sau, in Ponta si in masurile pe care le ia.

Cerintele CE sunt extrem de clare, de precise, de detaliate, fara precedent. Nici macar in rapoartele asupra MCV nu erau atat de precisi, lu numere de ordonante sau legi. 

Europenii si-au dat seama ca Ponta foloseste un limbaj dublu si nu vor sa riste: ei vor ca toti sa stie exact ce au cerut guvernului roman. Si au vazut ca una spune Ponta in intalnirile cu ei si alta declara la televiziunile din Romania.

Va reamintesc ce spunea Victor Ponta in interviul publicat ieri de Financial times, inainte de intalnirea cu Van Rompuy si Barroso:Daca exista macar una dintre deciziile noastre care nu este conforma cu standardele europene, nu cer sase luni sau un an sau ceva, ma intorc acasa si, daca tine de guvern, o vom schimba imediat", a spus Ponta in interviul pentru FT.

Ramane sa vedem daca e asa sau nu. Comisia Europeana imi indica faptul ca Ponta nu s-ar tine de cuvant.
 

Un comentariu:

  1. Anne-Marie,

    Va rog, ajutati-ne sa votam in diaspora!

    http://www.thepetitionsite.com/264/944/826/ajutai-ne-s-putem-vota-la-referendum-i-n-strintate/

    Mediatizati, va rog petitia noastra, daca puteti. (V-am citit articolul pe HotNews)

    Ionut (Anglia)

    RăspundețiȘtergere