marți, 30 octombrie 2012

Sandy - sansa sau calau pentru candidatii la presedintia SUA?

 Uraganul Sandy se intampla la momentul oportun, ar spune cinicii. Cu doar o saptamana inainte de alegerile prezidentiale din SUA, o sansa pentru nehotarati de a face o ultima evaluare a celor doi candidati.

Sandy a bulversat deja o campanie electorala in care au fost bagate miliarde de dolari. iar Barack obama, spun specialistii, ica presedinte in functie, are cel mai mult de pierdut daca nu gestioneaza criza dupa asteptarile americanilor. Dar are si cel mai mult de castigat.

Obama si-a intrerupt campania electorala pentru a se intoarce la Washington sa supravegheze operatiunile. A promis ca guvernul va raspunde  rapid si la inaltime catastrofei. Asa ca a declarat stare de catastrofa majora in New York si New Jersy. Intr-un astfel de caz, fondurile federale sunt deblocate pentru cei afectati, pentru adaposturile temporare si pentru reparatii.



Organizarea misiunilor de salvare si restabilirea serviciilor si livrarii de energie electrica vor avea un impact major, cred analistii, asupra electoratului.

Mai dificila este misiunea lui Mitt Romney. Si el si-a intrerupt campania, pentru doua zile. El are insa mai putine optiuni sa para prezidentiabil in aceasta situatie. Ceea ce poate demosntra este empatie. Autobuzul sau de campanie a fost rechizitionat duminica, pentru a duce alimente celor afectati din Virginia.


Pe de alta parte, Romney este puternic atacat in editorialele din presa americana pentru niste declaratii facute cu vreme in urma, referitor la FEMA, agentia federala pentru management in cazuri de urgenta.


Republicanii au un dinte impotriva FEMA

Coordonarea in cazuri de urgenta este una dintre functiile vitale ale unei mari administratii (big governement), pe care vrea Romney sa o elimine. El crede ca actiunea in cazuri de urgenta trebuie sa redevina apanajul statelor, nu sa fie la nivel federal, si chiar a avansat ideea ca, in interiorul statelor, sa revina sectorului privat. Argumentul sau: este imoral ca guvernul federal sa suporte costurile situatiilor de urgenta si a asistentei, daca asta inseamna o crestere a datoriei publice.

Uraganul Sandy a fost ocazia perfecta sa demonstreze electoratului ca ideea lui Romney este gresita. FEMA a avut o istorie nefericita in timpul administratiilor republicane, care nu-i prea vad relevanta. Asta a dus la reduceri de buget, la transformarea ei din agentie in departament.

Schimbare de tactica in campanie

Sandy a perturbat votul anticipat, aflat in centrul strategiei echipei presedintelui, spun analistii. Reyultatele ii sunt deja favorabile in Nevada si Iowa si sunt stranse in Ohio si Florida. Pe de alta parte, patru state-cheie sunt afectate de uragan: Virginia, Carolina de Nord, New Hampshire si Ohio.

Romney Mitt Romney nu poate face prea multe în afară de a urmări modul în care americanii interpretează reacţiile lui Obama, întrucât orice declaraţie din partea lui ar putea fi percepută cu uşurinţă ca fiind de natură politică.

Echipa de campanie a lui Romney va fi nevoită să regândească rapid anumite reclame într-o serie de state, astfel încât acestea să fie potrivite momentului. Cum americanii vor urmări modul în care concetăţenii lor se vor lupta să facă faţă crizei, aceştia nu vor dori să fie bombardaţi cu clipuri publicitare de campanie de atac.

Interesant de citit acest articol despre impactul uraganului asupra alegerilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu